"Oteli ste nam nadu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Oteli ste nam nadu”

Ministar zdravlja Bugarske Kostadin Angelov kritikovao je kompaniju AstraZeneku da nije ispoštovala dogovorenu isporuku vakcina.

Bugarska je takođe tražila i momentalnu distribuciju 52.800 doza, koje su pomerene za 1. mart, uz poruku da je ova farmaceutska kuća otela nadu bugarskom narodu.

U pismu u kojem provejava oštar ton, Angelov je napisao da neuspeh AstraZeneke da isporuči dogovorene vakcine “kompromituje masovnu vakcinacionu kampanju koja je Bugarska počela prošle nedelje”, preneo je Rojters.

Brojni Bugari su pohitali u subotu da dobiju vakcine, čime se povećao broj imunizovanih gradjana, ali su brzo ostali bez AstraZenekinih doza.

Britansko-švedska kompanija je saopštila Evropskoj uniji da će smanjiti isporuku za 60 odsto zbog problema u proizvodnji.

Po EU šemi, Bugarska je naručila 4,5 miliona doza vakcine AstraZeneka, koje su planirane da stignu u narednih sedam meseci.

U februaru je trebalo da stigne 450.000 doza, a dopremljeno je 117.000 doza.

Isporuka 142.400 doza, potvrdjenih 15. februara, sada je pomerena za 1. mart i smanjena je za dve trećine, naveo je u pismu Angelov. “Nedostatkom vakcina koje su bile dogovorene sa vašom kompanijom, poslata je poruka bugarskom narodu: “AstraZeneka vam je otela nadu iz ruku”, zaključuje se u pismu.

Danas objavljeno

Zahtjevi građana i krajnji rok: Organizatori protesta u Sarajevu poslali pisma parlamentarcima

M.

Savjet roditelja Kantona Sarajevo nezadovoljan vraćanjem učenika u školske klupe

M.

Odgovor Rusiji: Britanci šalju brodove u Crno more; “Merlin” i “Kraljica Elizabeta” u stanju pripravnosti

M.

Ostavite komentar