Otac koji je bacio djecu sa balkona mogao bi izbjeći maksimalnu kaznu - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Otac koji je bacio djecu sa balkona mogao bi izbjeći maksimalnu kaznu

Suđenje 54-godišnjem Josipu Rođaku, koji je 28. februara sa prvog sprata porodične kuće u Pagu bacio svoje četvoro djece, počeće 16. oktobra.

Datum održavanja suđenja objavio je Hrvoje Visković, portparol Kantonalnog suda u Zadru, gdje je danas i održano pripremno ročište koje je bilo zatvoreno za javnost.

Dodao je da je u vještačenju konstatovano da je optuženi bio bitno neuračunljiv i da zbog toga vjerovatno neće dobiti kaznu od 50 godina zatvora.

“Kada je neko neuračunljiv zbog svojih duševnih smetnji, postoji mogućnost smanjene kazne. Tako da se nemojte razbacivati s tom brojkom od 50 godina”, poručio je Visković novinarima, prenije “Index.hr”.

Pripremnom ročištu je prisustvovao optuženi otac koji je u Sud dovezen iz zatvorske bolnice u Zagrebu.

Zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja, na svakom budućem ročištu utvrđivaće se hoće li biti sposoban da prisustvuje suđenju.

Glavnoj raspravi će prisustvovati sudski vještaci, a s posebnom pažnjom se očekuje mišljenje psihijatra o cjelokupnom stanju 54-godišnjaka.

Visković je rekao da supruga optuženog ima mogućnost nesvjedočenja, ali da to pravo ne smije koristiti kod krivičnih djela kada je riječ o djelima na štetu djece.

“Ne može se prejudicirati hoće li suđenje biti zatvoreno za javnost, ali pretpostavlja se da hoće, s obzirom na to da se radi o krivičnim djelima na štetu djece”, rekao je Visković.

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar