Otac djevojčice iz Nove Gradiške na sudu zbog nasilja i alkohola bio 23 puta - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Otac djevojčice iz Nove Gradiške na sudu zbog nasilja i alkohola bio 23 puta

Danas u 13 sati će na groblju u Novoj Gradišci biti pokopana malena Nikol, dvoipogodišnja djevojčica koja je prije nedjelju dana dovezena u Klaićevu s teškim povredama glave nakon što ju je, kako se sumnja, brutalno pretukla majka.

Nikol je preminula na Uskrs. Prije dvije godine roditelji su je ostavili u Centru za socijalni rad, da bi u novembru prošle godine tražili da im je Centar vrati. To se i dogodilo. Nakon smrti djevojčice krenula je istraga zbog sumnje da su je roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a da je Centar za sve to znao. Roditelji su uhapšeni, a šef Centra smijenjen.

Nedugo nakon što su roditelji uhapšeni, otkriveno je da je otac u više navrata bio na sudu zbog nasilja prema supruzi i roditeljima. “Telegram” piše da su protiv oca bila pokrenuta 23 sudska postupka te da je u većini njih proglašen krivim.

Sedam puta kažnjavan je zbog porodičnog nasilja.

Prva presuda za kršenje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici izrečena mu je u julu 2013. godine. Tada je sankcionisan novčanom kaznom od pet hiljada kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane približavanja žrtvi nasilja u trajanju od dva mjeseca. Novu presudu dobio je u decembru 2013. godine i kažnjen je novčanom kaznom od 1.400 kuna i zabranom približavanja žrtvi nasilja u trajanju od tri mjeseca.

U oktobru 2014. kažnjen je novčanom kaznom od tri hiljade kuna. Izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane približavanja žrtvi u trajanju od tri mjeseca. U januaru 2015. zbog nasilja u porodici dobija prvi put i zatvorsku kaznu – 15 dana zatvora i udaljenje iz kuće na mjesec dana. Dva mjeseca kasnije, u martu 2015. ponovno je proglašen krivim zbog kršenja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Osuđen je na još 15 dana zatvora.

U oktobru 2018. sud mu opet zbog nasilja u porodici izriče novu novčanu kaznu – 6.000 kuna, kao i zaštitnu mjeru zabrane približavanja žrtvi u trajanju od mjesec dana.

Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici osuđen je i u julu 2020. godine kada je dobio 15 dana zatvora te zaštitnu mjeru zabrane približavanja.

Puno puta kažnjavan i u saobraćaju
U maju 2013. uhvaćen je kako vozi pod uticajem zabranjenih sredstava te bez vozačke dozvole. U februaru 2014. saobraćajna policija opet ga je zaustavila bez vozačke dozvole, pa je kažnjen s 8.100 kuna. Bez vozačke je vozio i u aprilu 2014. te ga je sud nakon prijave policije kaznio sa 6.000 kuna. U oktobru 2016. zbog tih istih prekršaja kažnjen je s još 5.100 kuna.

U septembru 2016. dobio je još 15 dana zatvora i zaštitnu mjeru oduzimanja vozačke dozvole na još šest mjeseci zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. U decembru je dobio 6.000 kuna kazne i 10 dana zatvora. U novembru 2017. osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od 30 dana uz rok kušnje od osam mjeseci.

Opet je pijan vozio 2019. godine, nakon čega je dobio kaznu od 30 dana zatvora. Isti dan izrečena mu je presuda u drugom predmetu u kojem ga je policija prijavila za iste saobraćajne prekršaje te je tada dobio još 45 dana zatvora, dvije hiljade kuna novčane kazne i zabranu upravljanja vozilom na rok od 12 mjeseci.

U martu 2020. dobio je nepravosnažnu presudu od 25 hiljada kuna i 40 dana zatvora te zabranu upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od 15 mjeseci.

Kazne je dobijao i zbog galame na javnom mjestu, drskog ponašanja i kršenja javnog reda i mira.

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar