Osvježite se i zasladite u toplim danima - najstarijim dezertom na svijetu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Osvježite se i zasladite u toplim danima – najstarijim dezertom na svijetu

Ašure ili Ašura; slatkiš koji je poznat i kao Nojev dezert, smatra se jednom od najstarijih poslastica na svetu. Dezert je bogat žitaricama, mahunarkama, suvim voćem i orašastim plodovima.

U turskoj kulturi „ašure” je simbol različitosti i prijateljstva. Kada se pravi ovaj dezert, pravi se u velikim količinama da bi mogao da se po tradiciji – podeli sa prijateljima i komšijama. 

Prema legendi, kada su zalihe hrane počele da nedostaju u Nojevoj arci, Noje je odlučio da sve preostale zalihe hrane stavi u jedan lonac i skuva ih, kako bi svi putnici bili nahranjeni dok arka ne stigne do planine Ararat u istočnoj Turskoj. 

Prema drugim izvorima, tokom putovanja proroka Muhameda u Medinu sa svojim sledbenicima, videli su grupu Jevreja koji poste. Kada ih je prorok Muhamed pitao zašto poste, oni su mu odgovorili – da bi se setili dana kada ih je Mojsije spasao od Egipćana. 

Muhamed je smatrao da i Muslimani treba da rade isto jer se Mojsije smatra prorokom i u islamskoj veri.

„Ašura znači 10 na arapskom, i odnosi se na 10. dan u mesecu muharemu, prvom mesecu islamskog kalendara. Dezert se priprema u kućama tokom te nedelje i deli sa prijateljima, simbolizujući ljubav i obilje”, rekla je Semre Torun, urednica u časopisima Vog i GQ Turkey.

Kako da pripremite ašura slatkiš

Postoji nekoliko verzija ašura dezerta, a mi vam u nastavku preporučujemo jedan od načina pripreme.

Za osam porcija ovog slatkiša potrebno je 225 grama šećera, šolja i po leblebije iz konzerve, i isto toliko konzerviranog tamnog pasulja (ljubičasti, tamnoplavi).

Potrebne su i tri šolje oljuštenog ječma namočenog u dosta voda (koji se ostavlja da tako prenoći), pola šolje nekuvanog belog pirinča, koji je takođe odstojao u vodi, kašika ružine vodice, dve kašičice cimeta, tri kašike pistaćija, tri kašike pinjola i tri kašike ribizle.

Spremite i šest punih kašika seckanih suvih smokvi, šest suvih seckanih kajsija, osam kašika naseckanih oraha i isto toliko kašika semena nara.

Pošto je ječam ostao potopljen tokom noći, stavite ga da proključa i dodajte, ako treba, još malo vode.

Kuvajte oko 50 minuta na tihoj vatri (dok ječam ne omekša).

Dodajte šećer, pasulj, leblebije, ružinu vodu i nekuvani beli pirinač i ponovo pustite da provri. Ako je potrebno, opet možete dodati malo vode. Smanjite vatru i kuvajte još oko 10 minuta.

Mešajte smesu polako dok se ne zgusne. Prebacite je u veliku činiju i proverite da li je površina mešavine ravna. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Kada se ohladi, po slatkišu pospite cimet, iseckane suve smokve, iseckane kajsije, pistaće i orahe.

Pospite na kraju preko ašure i sveže semenke nara. Poslužite ohlađeno ili na sobnoj temperaturi.

Danas objavljeno

Istraživanje: Kofein u trudnoći može da utiče na motorički razvoj bebe

Vanja A

Recept: hrskavi ‘pomfrit’ od tikvica kakav priprema Marta Stjuart

Vanja A

Konzumiranje ovog pića može da dovede do fatalnog ishoda

Vanja A

Ostavite komentar