Osveta SAD? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Osveta SAD?

Ubrzo posle napada na međunarodni aerodrom u Kabulu u četvrtak, usledio je vazdušni napad SAD usmeren protiv ISIS-K.

Odgovornost za napad u kom je stradalo i 13 američkih vojnika preuzela je ova terorostička grupa.

U petak je usledila odmazda u istočnom delu Avganistana.

Kako se navodi u saopštenju Američke centralne komande, portparola kapetana Bila Urbana, indikacije ukazuju na to “da je meta eliminisana”.

“Američke vojne snage sprovele su danas kontraterorističku operaciju protiv “ISIS-K” odnosno njenog planera. Vazdušni napad dronom desio se u provinciji Nangahar”, naveo je Urban. “Koliko znamo, civilnih žrtava nema”.

Napad je usledio posle serije napada na aerodrom “Hamid Karzai” u prestonici Kabulu, u kojima je poginulo 13 američkih vojnika i najmanje 170 Avganistanaca, a za mnoge od njih se tvrdi da su bili Talibani. Američki predsednik Džozef Bajden zarekao se da će “uloviti” odgovorne za napad.

“Nećemo oprostiti. Lovićemo vas i nateraćemo vas da platite”rekao je u četvrtak, posle terorističkog napada.

ISIS-K, Islamska država pokrajine Korasan, je najekstremnija i najnasilnija od svih džihadističkih grupa u Avganistanu.

Talibani su inače u petak saopštili da su zauzeli položaje na aerodromu u Kabulu i da se spremaju da za vikend preuzmu u potpunosti objekat, a Pentagon je saopštio da je on i dalje u potpunosti pod operativnom nadležnošću američkih trupa.

Dvojica visokih zvaničnika talibana rekla su danas za Rojters da su njihove snage zauzele položaje na aerodromu u Kabulu i da su spremne da preuzmu potpunu kontrolu nad ovim objektom već početkom vikenda, čim ga američke snage napuste.

Jedan visoki komandant rekao je da su talibanske snage preuzele najveći deo aerodroma i da samo na njegovom manjem delu ostaju Amerikanci. Drugi zvaničnik je saopštio da su talibani spremni za potpunu kontrolu i dodao da je to samo pitanje vremena i da će se to desiti najverovatnije ovog vikenda.

Pentagon je danas saopštio da talibani nisu preuzeli kontrolu bilo kog vojnog dela aerodroma u Kabulu.

“Talibani nisu preuzeli kontrolu ni na jednom od vojnih delova aerodroma u Kabulu ili njegovih ulaza, koji je i dalje pod nadležnošću američkih trupa”, rekao je danas portparol Pentagona Džon Kirbi na konferenciji za novinare.

Danas objavljeno

Uklonjen i bilbord “Dobrodošli u ZSO” u Ranilugu

M.

Dodik na Demografskom samitu u Mađarskoj

M.

Zemljotres u Hrvatskoj, osjetio se i u BiH

M.

Ostavite komentar