26. Septembra 2022.

Osujećena otmica belgijskog ministra pravde

Big Portal

Policijski službenici te zemlje u petak su lišili slobode trojicu muškaraca osumnjičenih za ovo djelo, nekoliko dana nakon što je ispred kuće Van Kuikenborna pronađen automobil u kome se nalazilo oružje, prenosi BBC.

Policija je u subotu uhapsila četvrtog muškarca, belgijskog državljanina (21), saopšteno je iz kancelarije holandskog državnog tužioca.

Belgijski mediji su izvijestili da su u vozilu ispred kuće koju ministar dijeli sa suprugom i sinom pronađeni kalašnjikovi i dvije flaše benzina.

Ministar je od tada pod strogim policijskim nadzorom nakon “ozbiljne pretnje”, saopštio je juče zvaničnik belgijskog Saveznog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su “prošle nedjelje obaviješteni o mogućoj opasnosti” po bezbjednost političara i da to shvataju veoma “ozbiljno” i dodaju da su pokrenuli zvaničnu istragu. Tačni detalji pretnje ostali su nejasni, navodi britanski javni servis.

Belgijski mediji izvještavaju da je riječ o pokušaju otmice, a neki povezuju zavjeru sa kriminalnim grupama umiješanim u trgovinu narkoticima. Tužilaštvo nije potvrdilo ove detalje.

Van Kuikenborn je u objavi na Facebooku napisao da neće učestvovati u planiranim događajima u narednim danima.

On je rekao da svako ko radi na borbi protiv organizovanog kriminala zna rizike i da će nastaviti da vodi istragu protiv kriminalnih grupa energičnije nego ranije.

„Da budem jasan, ljudi koji stoje iza ovoga postižu suprotno od onoga što namjeravaju. To jača moje uvjerenje da moramo da nastavimo da se borimo”, izjavio je Van Kuikenbor i dodao da se kriminalci osjećaju satjeranim u ćošak.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je da su prijetnje poput otmice ministra pravde “potpuno neprihvatljive”.

“Nećemo dozvoliti nikome da nas zastraši”, poručio je da De Kru.

Belgija je posljednjih nedjelja preduzimala veće korake u borbi protiv organizovanog kriminala, najavljujući plan koji lokalnim vlastima daje više slobode da se bore protiv nasilja.

U prošlogodišnjem izvještaju Evuropola, Belgija i Nizozemska su navedene kao ”epicentar tržišta kokaina u Evropi”, navodi BBC.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare