29. Novembra 2022.

Osuđeni na 74 godina robije jer su djecu od četiri do 14 godina tjerali na prosjačenje

Big Portal

Organizatoru grupe Šabanu Salčinoviću izrečena je kazna od 22 godine, Ibri Džiniću 16 godina, Halilu Salihoviću od 15 godina, Berisi Džinić od 11 godina, Almiru Muharemoviću i Jasminu Mujakiću po pet godina.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Šaban Salčinović (50), Halil Salihović (44), Berisa Džinić (43), Ibro Džinić (45), Almir Muharemović (50) i Jasmin Mujakić (46) terete da su u grupi koju je vodio Salčinović počinili krivično djelo organizovana trgovina ljudima a vezano za iskorištavanje djece i njihovu radnu eksploataciju radi prisilnog prosjačenja.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe od 2017. do februara 2021. godine više djece uzrasta od četiri do 14 godina prisiljavali na prosjačenje, koristeći njihovu nedovoljnu duševnu razvijenost, položaj bespomoćnosti i nemogućnost djece da pruže otpor.

“Djecu bi budili u ranim jutarnjim satima, bez obzira na vremenske prilike, prevozili na različite lokacije u više od 20 mjesta u Tuzlanskom kantonu ili drugim dijelovima BiH, nadzirali ih tokom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati iznose novca koji su se kretali od 40 KM do 150 KM dnevno. Pri tome su djeca bila izložena svim vremenskim uslovima, neadekvatno obućena i odjevena, gladna, stalno pod prijetnom upotrebe fizičke sile prema njima, ili su ih čak i tukli i konstantno vrijeđali”, navodi se u optužnici.

Kantonalni sud Tuzla je nakon objave prvostepene presude produžio mjeru privora za optužene Salčinoviću, Džiniću i Salihoviću.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare