Osuđen Dario Markočević iz Teslića: Drogu prodao inspektorima, pa dobio godinu dana zatvora - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Osuđen Dario Markočević iz Teslića: Drogu prodao inspektorima, pa dobio godinu dana zatvora

Dario Markočević (35), zvani Ćuna, iz Teslića osuđen je pravosnažno na godinu dana zatvora zbog šverca narkoticima, a koje je čak u dva navrata prodao prikrivenim inspektorima Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA).

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice, koji je optuženi sklopio sa Okružnim javnim tužilaštvom Doboj.

Prema presudi, Markočević je krivična djela počinio u periodu od 27. oktobra prošle, do 22. januara ove godine.

– Iako je bio svjestan i znao da se radi o drogi spid, on ju je radi prodaje nabavljao od njemu poznatih osoba, a potom ju je prodavao drugim licima – ističe se u optužnici.

Kako se dodaje, on je tako 27. oktobra prošle godine, u ljetnoj bašti kafića, a nakon što je se upoznao sa prikrivenim istražiocima kodnog naziva “Ado” i “Dudi”, ponudio im na prodaju spid, navodeći da je prije nekoliko dana imao 800 grama droge, te da je može nabaviti po cijeni od 3.000 evra po kilogramu.

– Rekao im je da je droga vrhunskog kvaliteta, da je nabavlja sa područja Sarajeva i da bude upakovana i zatvorena u dvije vrećice, navodeći da će ih kontaktirati čim nabavi drogu za prodaju – navedeno je u presudi.

Nedugo nakon toga se javio dvojici prikrivenih inspektora SIPA.

– Potom je po prethodnom dogovoru 18. novembra prošle godine telefonom obavijestio prikrivene istražioce da će im prodati kilogram spida po cijeni od 2.500 do 2.600 evra, te je potrebno da dođu u Teslić kako bi pogledali robu i dogovorili se oko cijene – piše dalje u presudi.

Nakon toga se optuženi, oko 15.30 časova, našao sa prikrivenim istražiocima kodnog naziva “Ado” i “Dudi” ponovo u istom kafiću“, te im je saopštio da je donio na prodaju kilogram spida, tražeći da mu odvade jedan dio droge.

– Nakon toga su Markočević i prikriveni istražici otišli do vozila kojim su se dovezli istražioci. Optuženi je u vozilu prikrivenim istražiocima prodao oko jedan kilogram spida za 2.500 evra – navodi se u presudi Osnovnog suda u Tesliću.

Prikriveni istražioci su, dodaje se, na njegovu molbu dali optuženom manji dio droge koju je on stavio u providnu pvc vrećicu, da bi potom, nakon prodaje spida, on rekao istražiocima da će im se ponovo javiti kada nabavi drogu za prodaju.

Pet i po godina zatvora i novčana kazna: Poreski inspektori osuđeni zbog uzimanja mita
Nakon toga je više puta putem aplikacije „WhatsApp“ sa svog telefonskog broja pozivao prikrivene istražioce i nudio im na prodaju drogu, pa je tako po prethodnom dogovoru da će im 22. januara ove godine prodati oko dva kilograma spida za 4.500 evra, došao na dogovoreno mjesto sa prikrivenim istražiocima u namjeri da im proda drogu.

Međutim, od transakcije nije bilo ništa, već su mu inspektori prilikom primopredaje droge stavili lisice na ruke.

Nakon toga on je saslušan i u policiji i u Okružnom javnom tužilaštvu Doboj, a bio mu je određen i jednomjesečni pritvor.

Sredinom januara iz SIPA je saopšteno je u policijskoj akciji „Trg“ u Tesliću uhapšena jedna osoba i da je oduzeto oko tri kilograma droge spid.

Oni su rekli da je akcija izvedena po naredbama Osnovnog suda u Tesliću i Okružnog javnog tužilaštva u Doboju.

Nakon hapšenja, inspektori SIPA su pretresli i nekoliko lokacija na području Teslića.

Iz SIPA je tada saopšteno i da su akciju izveli uz saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

DUŽAN VRATITI NOVAC
Prema presudi, Dario Markočević, zvani Ćuna, dužan je vratiti 4.920 maraka, a riječ je o novcu koji su prikriveni inspektori koristili prilikom simuliranog otkupa droge od njega.
On je dužan štetu namiriti Agenciji za istrage i zaštitu BiH.Osim toga, od Markočevića su oduzeta i dva mobilna telefona.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar