17. Augusta 2021.

Osuda relativizacije žrtava Јasenovca u Džeruzalem postu

Big Portal

Iz Ministarstva ističu da se ovaj tekst autora Davida Goldmana, objavljen 14. avgusta, izdvaja po svojoj besprizornosti u moru tekstova nastalih na talasu istorijskog revizionizma i “apologetike fašističke ideologije zla”.

Napominjući da tekst obiluje netačnim i zlonamjerno plasiranim podacima, iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije ističu da su zatečeni ovim besramnim pokušajem revizije istorije i relativizacije najvećeg i najmonstruoznijeg zločina na ovim prostorima.

-Na stranama uglednog lista, autor teksta pod nazivom “Ovo sramotno ismijavanje Holokausta mora prestati” vređa sjene nevino stradalih žrtava jasenovačkog logora, ali i zdrav razum izraelskih i međunarodnih čitalaca, tvrdnjom da u tom najvećem koncentracionom logoru nacističke Nezavisne Države Hrvatske nije pobijeno više od 4.500 žrtava – navode iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Kako podsjećaju, stotine hiljada žrtava logora koji je predstavljao centralnu tačku ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u dugom trajanju su negirane i nipodaštavane, isprva od strane revizionista sa margine, da bi se u taj žalosni poduhvat početkom 90-ih uključio i politički vrh obnovljene hrvatske države.

-Najbesramniju minimizaciju broja žrtava Јasenovačkog logora potencirao je nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, govoreći o 30.000 do 40.000 ubijenih, a niko nije mogao ni pretpostaviti da će ga u ludilu revizionizma nadmašiti najugledniji izraelski list – navode iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju se ukazuje da su Srbija i srpski narod u cjelini oduvijek stajali na braniku istine, čuvajući uspomenu na nevino stradale žrtve Holokausta, oštro se protiveći svakom pokušaju da se razmjere najvećeg zločina u istoriji svijeta na bilo koji način relativizuju.

-Sjećanjem na šest miliona Јevreja pobijenih u monstruoznom nacističkom piru mi ujedno branimo dostojanstvo svake srpske žrtve koja je stradala od istog zla, a na području NDH i od iste ruke. Vjerujemo da ćemo u slobodi i istini posvećenom narodu Izraela i dalje imati najiskrenijeg saveznika u odbrani prava na sjećanje, uprkos bezočnim pokušajima manipulacije kojima, nažalost, svjedočimo – poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

RTRS-Srna

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare