Ostrvo zmija: Mjesto straha i skrivenog blaga - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ostrvo zmija: Mjesto straha i skrivenog blaga

Ovo jezivo ostrvo dom je jednoj od najsmrtonosnijih vrsta zmija na svijetu, zlatne zmije čiji otrov faktički topi ljudsko meso. Ostrvo je od obale Sao Paola udaljeno oko 32 kilometra.

Procjenjuje se da se na ostrvu nalazi oko 4.000 ovih zmija, koje se uglavnom hrane pticama.

Ljudi tamo ne žive, a na njemu se nalazi samo jedan svjetionik sagrađen u 19. vijeku.

Brazilska vlada strogo je zabranila posjetu ostrvu uz samo jedan izuzetak – na njega svakih nekoliko godina mogu doći naučnici i biolozi koji se bave proučavanjem zmija.

Sve ostale koji pokušaju doći, brazilska vlada kažnjava visokim novčanim kaznama. Bilo je čak i pokušaja da se zmije istrijebe i to paljenjem čitavog ostrva, ali to nije uspjelo.

Na ostrvo povremeno dolaze krivolovci u lov na zlatne zmije čija cijena na crnom tržištu doseže nevjerovatnih 30.000 dolara. Naime, farmaceutska industrija vjeruje da se otrov ovih smrtonosnih otrovnica može iskoristiti pri liječenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili čak kao lijek protiv raka.

Za ostrvo se veže i legenda o zakopanom blagu. Tomas Kevendiš, poznati engleski istraživač iz 16. vijeka, sakrio je svoj plijen sa putovanja negdje u blizini brazilske obale kako bi ga zaštitio od onih koji su ga progonili. Blago nikada nije pronađeno, a pretpostavlja se da ga je sakrio upravo na ostrvu zmija, te da još uvijek čeka svog vlasnika.

Diskaveri je prije nekoliko godina objavio reportažu svoje ekipe koja je jedna od rijetkih koji su dobili dozvolu da se približe ostrvu.

U reportaži se spominje da se na ostrvu možda skriva i blago Inka, zbog čega je brazilska vlada stalno na oprezu da neko ne bi pokušao da dođe na ostrvo.

Naime, lovaca na izgubljena blaga ima mnogo i dan danas proučavaju gdje bi se mogle nalaziti drevne vrijednosti i opljačkano bogatstvo koje su gusari skrili.

(24sata.hr)

Danas objavljeno

Glumac iznerviran: Umjesto da pomognu, snimaju te za Fejsbuk

V.R.

Par otvorio zaboravljeni vjenčani poklon nakon devet godina, evo šta su pronašli

V.R.

Sebastijan Kurc postao otac

V.R.

Ostavite komentar