Oštrije mjere u austrijskoj pokrajini zbog novog soja virusa korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oštrije mjere u austrijskoj pokrajini zbog novog soja virusa korona

Stanovnici austrijske pokrajine Tirol moraće od petka imati negativan test na korona virus da bi mogli putovati izvan pokrajine, izjavio je kancelar Sebastijan Kurc.

Približno 290 slučajeva novog, zaraznijeg, južnoafričkog soja virusa potvrđeno je u Tirolu, a više od 120 tih slučajeva je aktivno, rekao je on, izvještava AP.

Ti slučajevi su koncentrisani u okrugu Švac, istočno od Insbruka, i predstavljaju najveće žarište tog soja korona virusa u Evropskoj uniji.

Austrijske vlasti su u ponedjeljak upozorile Austrijance da ne putuju u Tirol, popularnu skijašku oblast koja graniči s Njemačkom, Italijom i Švajcarskom.

Vlasti Tirola su se odupirale restrikcijama, ali su u ponedjeljak donijele niz mjera koje uključuju više policijskih kontrola nošenja maski i fizičkog distanciranja i obavezan negativan antigen test prije korištenja žičare ili ski-lifta.

U Austriji su ponovo otvorene škole, prodavnice, frizerski saloni, muzeji i zoološki vrtovi, poslije gotovo šestosedmičnog zaključavanja.

“Policija će, uz podršku vojske, nadgledati provođenje novih propisa na putevima”, rekao je Kurc i pozvao vlasti Tirola da djeluju da se taj soj virusa ne širi dalje unutar pokrajine.

Ukazao je na preliminarne rezultate male studije koja je pokazala da je vakcina AstraZenece i Oksforda, jedna od tri koje su odobrene u EU, minimalno efikasna protiv blagih do umjerenih slučajeva Kovid-19 izazvanih južnoafričkim sojem.

“To je veliki problem, jer gotovo 50 odsto vakcina koje će nam stići do ljeta su AstraZenecine. Tako da moramo uraditi sve što možemo da spriječimo širenje ovog modificiranog soja”, rekao je Kurc.

“Ako se mutacija kao što je ta južnoafrička bude širila brzo i snažno, to će mnogo ljudi koštati njihovih života i put ka normalnosti će ponovo biti mjesecima odgođen”, kazao je austrijski kancelar, prenosi “Al Jazeera”.

Danas objavljeno

Slovenija: Moraćemo da vratimo lokdaun

M.

“Pozivam Vučića i Kurtija”

M.

Objavljen snimak hapšenja Belivukovih članova – jednog policija našla u stanu, drugog u teretani

M.

Ostavite komentar