Oštra poruka Lavrova pred Sjednicu UN: Kako bombardovanje širi ljudska prava? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oštra poruka Lavrova pred Sjednicu UN: Kako bombardovanje širi ljudska prava?

Zapad se predstavlja kao branilac liberalnih vrednosti, a u isto vreme vodi politiku sankcija, vojnih pretnji i bombardovanja, piše Lavrov u autorkom tekstu.

Naime, ruski ministar spoljnih poslova je tekstu u ruskom magazinu “Rusija u globalnoj politici” napisao i da se liberalizam, za koji se Zapad predstavlja da ga brani, fokusira na pojedince i njihova prava i slobode.

“Zato se postavlja pitanje na koji je način to povezano sa politikom sankcija, ekonomskih pritisaka i otvorenih vojnih pretnji protiv brojnih nezavisnih država, kao što su Kuba, Venecuela, Severna Koreja i Sirija”, naveo je Lavov u članku objavljenom povodom početka 74. redovnog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je ukazao na to da sankcije direktno pogađaju obične ljude i njihovu dobrobit i krše njihova socijalno-ekonomska prava.

“Kako je bombardovaje suverenih država, svestan čin uništavanja njihove državnosti koj je doveo do gubitka stotina hiljada života i osudio milione Libijaca, Sirijaca i drugih naroda na ogromnu patnju doprinelo zaštiti ljudskih prava”, zapitao je Lavrov.

On je naglasio da zemljama koje sebe predstavljaju kao uzor demokratije do demokratije u stvari stalo samo kada zahtevaju da druge zemlje urede svoje sisteme po ugledu na Zapad, ali kada je potrebno uvesti demokratiju u međudržavne odnose, one izbegavaju iskrene razgovore ili pokušavaju da interpretiraju međunarodno pravo po sopstvenom nahođenju.

Šef ruske diplomatije kritikovao je i vize i ostale sankcije Zapada protvi Rusa na Krimu, ističući da su oni kažnjeni zbog izražavanja svoje demokratske volje za ponovno ujedinjenje sa svojom istorijskom domovinom.

“To je u suprotnosti sa osnovnim pravom naroda na samoopredeljenje, kao i sa pravom ljudi na slobodu kretanja, garantovanu međunarodnim konvencijama”, naveo je Lavrov.

Prema njegovim rečima, liberalizam je u svom zdravom, neiskrivljenom obliku tradicionalno bio važna komponenta međunarodne političke misli, uključujući rusku. On je, međutim, naglasio da raznolikost modela razvoja ne dozvoljava stav da zapadno shvatanje liberalnih vrednosti nema alternativu.

“Te vrednosti se ne mogu nametnuti bajonetima, ne uzimajući u obzir istoriju zemalja i njihove političke i kulturne osobenosti”, rekao je Lavrov, ističući da je statistika tuge i razaranja koji su rezultat “liberalnog” bombardovanja, kazala kuda to može da odvede.

B92

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar