10. Jula 2020.

Oštetili budžet Republike Srpske za tri miliona maraka

Big Portal

Izvještaji su u tom periodu podneseni prije svega zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja te povrede prava radnika.

Naime, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih šest, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u četiri preduzeća i jedno fizičko lice utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 2.462.731 KM štete za budžet RS.

“Za ovo krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima ‘Agrotruck’ d.o.o. Srbac dva izvještaja, zatim ‘Narval’ d.o.o. Bijeljina, ‘Guzijan Pasuscuro’ d.o.o. Laktaši i ‘Delta auto’ Novi Grad”, naglasili su iz Poreske uprave RS.

Pored toga, u prvih pet mjeseci ove godine Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i dva izvještaja protiv odgovornih lica u dva preduzeća zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 173.776 KM.

“Izvještaji su zbog ovog krivičnog djela podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima ‘Maltea’ d.o.o. Gradiška i ‘Business consultant Janić’ d.o.o. Banjaluka”, dodaju iz Poreske uprave RS.

Jedan izvještaj u tom periodu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnesen je i protiv odgovornog lica u “Uranak produkt” d.o.o. Banjaluka zbog sumnje u postojanje krivičnog djela povreda osnovnih prava radnika, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu od 336.766 KM.

Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske, rekao je da ovi podaci pokazuju da je i u 2020. godini nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave RS na terenu, s ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

“Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske”, rekao je Maričić.

Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci, rekao je za “Nezavisne” da se može očekivati od poreskih obveznika da pokušaju da koriste neke situacije, kao što je sada epidemija virusa korona, kako bi djelimično ili potpuno izbjegli svoju obavezu da plate porez.

“Ono što treba očekivati od Poreske uprave RS u nekom narednom periodu je novi informacioni sistem i veći stepen korišćenja savremenih tehnoloških dostignuća koja bi omogućila bolje kontrole uplate doprinosa i poreza”, kazao je Radivojac.

Podsjetimo, kako su ranije pisale “Nezavisne”, Poreska uprava Republike Srpske u prošloj godini je nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 27 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su krivičnim djelima oštetili budžet RS za 3,3 miliona maraka.

(Nezavisne)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare