24. Februara 2021.

Ostavljate telefon na punjaču preko noći? To možda i nije najbolja ideja

Big Portal

Kako rade baterije?

Pametni telefoni koriste litijum-jonske (li-ion) baterije, koje imaju dve elektrode – jednu od grafita i drugu od litijum-kobalt-oksida. Između njih se nalazi elektrolit u tečnom stanju koji litijumskim jonima dozvoljava putovanje među elektrodama. Kad punite telefon, oni putuju u suprotnom smeru.

Baterije, odnosno njihov životni vek broji se u ciklusima. Na primer, iPhone može da zadrži 80% izvornog kapaciteta nakon 500 punih ciklusa.

Ciklus punjenja opisuje se kao trošenje 100% kapaciteta baterije, ali ne u jednom potezu – u jednom danu možete potrošiti 60% i napuniti bateriju, a u drugom 40%, i tek ćete nakon toga “odraditi” jedan ciklus.

Baterija, dakle, vremenom gubi kapacitet, a vi možete da preduzmete neke korake kako biste joj sačuvali “zdravlje”.

Šta utiče na trajnost baterije?

Životni vek baterije zavisi od nekoliko faktora. Ako je stalno držite punom, to povećava rizik od parazitskih reakcija, što vremenom dovodi do postepenog povećavanja nivoa impendanse (otpora). Slična situacija je i kod praznih baterija – spuštanje na 0% ubrzava degradaciju baterije, prenosi Digital Trends.

Na zdravlje baterije, takođe, utiče i opterećenje uzrokovano zahtevnim aplikacijama (gejming dok se smartfon puni), pa ako je temperatura dovoljno visoka, može da uzrokuje raspad elektrolita i ubrzanu degradaciju.

Još jedan faktor o kom se malo priča je brzina punjenja. Ako imate brzi punjač, vaša baterija će se brže potrošiti. Na sreću, problem sa brzim punjenjem izraženiji je kod motornih vozila nego kod smartfona, makar u određenoj meri utieče i na napajanje vašeg mobilnog uređaja.

Trebalo bi da vodite računa i o tome da koristite originalnu opremu, ili sertifikovanu zamenu. Jeftini punjači bez sertifikata ne samo da ugrožavaju životni vek baterije, već mogu i da ugroze vaš telefon.

Koliko je opasno ostavljati telefon na punjaču preko noći?

Svi pametni telefoni (a pogotovo oni noviji) mogu da prepoznaju kad su potpuno napunjeni i automatski da prekinu punjenje, na isti način na koji se automatski isključe kad baterija stigne na nulu, prenosi tPortal.

Proizvođači u svaku bateriju ugrađuju takozvane “tačke odsecanja”, pa tako one softverski prepoznaju kada je baterija puna ili prazna.

Ostavljanje telefona na punjaču preko noći neće da nanese štetu bateriji, ali će se ona ipak postepeno trošiti. To je tzv. problem “otrovnog punjenja”, koji može da dovede do kraćeg života baterije.

Kada baterija vašeg pametnog telefona dostigne 100% napunjenost, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99%, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100% i na taj način održavala potpunu napunjenost.

Ovo je i dalje manje štetno od pregrevanja i mehaničkih oštećenja, ali, naposletku, ipak zavisi od kvaliteta telefona.

Koji je najbolji način punjenja?

Punjenje u “malim” instancama najbolje je za dugoročno zdravlje baterije. Za maksimalni životni vek baterije predlaže se punjenje između 20% i 80%.

Ukratko:

* Uvek koristite službene punjače ili one sa jasnim sertifikatom

* Ne dozvolite pregrevanje uređaja. Ako treba, izvadite ga iz maske preko noći

* Držite bateriju tako da bude napunjena između 20% i 80%

* Ne dozvolite potpuno pražnjenje baterije

* Ako ne isključujete telefon tokom punjenja, ne koristite zahtevne aplikacije

* Koristite brzo punjenje samo kad je baš potrebno

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare