Ostavke na Bi-Bi-Siju: Čuveni intervju princeze Dajane dobijen na osnovu laži - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ostavke na Bi-Bi-Siju: Čuveni intervju princeze Dajane dobijen na osnovu laži

Integritet i budućnost najuticajnijeg javnog servisa, britanskog Bi-Bi-Sija, dovedeni su u pitanje otkako je istraga potvrdila da je čuveni intervju sa princezom Dajanom dobijen na osnovu laži i falsifikovanih dokumenata, koji su je ubijedili da je izolovana i praćena.

Novinar Martin Bašir podnio je ostavku. Pljušte ostavke i izvinjenja, a britanska vlada najavljuje preispitivanje nadzora nad Bi-Bi-Sijem.

  • Novinar, koji se oteo kontroli, obezbijedio je intervju obmanom, što je neprihvatljivo i skandalozno. Bi-Bi-Si nije ništa podrobno istražio i, što je najgore, zataškao je sve što je mogao – kaže lord Grejd, predsjednik Upravnog odbora Bi-Bi-Sija od 2004-2006 godine.

Žrtve prikrivanja obmane bili su otpušteni uzbunjivači u samom Bi-Bi-Siju. Zaposleni, kome je Bašir naredio da falsifikuje dokumente date na uvid princezi, najavljuje tužbu za izgubljene prihode.

  • Јa sam bio taj koji je ukazao na grešku u nečemu što su svi smatrali prelijepim i svi su se okrenuli protiv mene – navodi grafički dizajner Mat Vajsler.

Istraga lorda Dajsona potvrdila je višedecenijske tvrdnje brata princeze Dajane, erla Spensera, da ju je Martin Bašir obmanuo lažima o njenoj porodici, prijateljima i okruženju.

  • Propusti Bi-Bi-Sija značajno su doprinijeli njenim strahovima, paranoji i izolaciji, kojih se sjećam tokom posljednjih godina sa njom – ističe sin princeze Dajane, princ Vilijam.

Princ Vilijam zahtijeva da se sporni intervju više ne emituje, a slučaj je sada u rukama policije.

  • Moje kolege, a posebno ministar kulture, će sa Bi-Bi-Sijem sljedeće godine preispitati strukture uprave i odgovornosti. To je šansa, ponavljam, šansa za Bi-Bi-Si – poručila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Budućnost britanskog javnog servisa biće rješavana u trouglu između vlade, Kensingtonske i Bakingemske palate i samog Bi-Bi-Sija. Nastaje vrijeme preispitivanja, a epilog tek slijedi.

Danas objavljeno

Određen pritvor Dijani Hrkalović do 30 dana

M.

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Ostavite komentar