1. Novembra 2021.

Ostavka premijera po makedonskom Ustavu povlači pad vlade

Big Portal

Prema Ustavu, vladi prestaje mandat raspuštanjem Skupštine, ali ona ostaje na funkciji do izbora novog izvršnog organa.

Skupštinski Poslovnik, pak, predviđa da vlada i premijer mogu podnijeti ostavku, koja se dostavlja predsjedniku Skupštine u pisanoj formi i može biti obrazložena…

  • Skupština na narednoj sjednici, bez pretresa, utvrđuje da predsjedniku vlade, vladi ili ogranku vlade prestaje mandat danom održavanja sjednice – prenosi MIA.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik vladajuće SDSM juče je, posle poraza koji je ta partija pretrpila na lokalnim izborima na konferenciji za novinare saopštio da podnosi ostavku na obje funkcije.

  • Ako ostanem na funkciji onoliko dugo koliko je potrebno da pomognem u reorganizaciji nove vlade koja ima veliku podršku parlamenta – rekao je Zaev.

Ostavka premijera Zaeva tema je medija u regionu, ali prije svega i elektronskih i štampanih u Bugarskoj, koji informaciju uglavnom prenose bez komentara.

Sofijski Dnevnik podsjeća na izjavu Zaeva od prije nekoliko dana da iza pobjede VMRO-DPMNE stoje spoljne sile.

Bugarski javni servis prenio je i da su kandidati partije Albanaca Ali Ahmetija takođe izgubila gradonačelničke pozicije u Tetovu i Gostivaru, prenosi agencija MIA.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare