1. Aprila 2021.

Ostavite Sunđer Boba na miru

Big Portal

Naime, Sunđer Bob je “kažnjen isključenjem” zbog “krađe gaćica”, a Keba Kraba zato što je u karantinu zbog “račijeg virusa”, što se smatra neprimerenim zbog trenutne pandemije koronavirusa.

Sve je počelo početkom februara ove godine, kada je striming platforma “Disney plus” odlučila da ukine “Petra Pana”, “Mačke iz visokog društva” i “Mazu i Lunju” zbog rasizma, a “Knjigu o džungli” i “Damba” zbog pogrešnog predstavljanja manjina. Prethodno su ovi crtani filmovi dobili “upozorenje o stereotipima”, a onda su i zvanično bili uklonjeni.

“Ovaj program uključuje negativne prikaze i/ili loš odnos prema ljudima ili kulturama. Ti stereotipi su bili pogrešni onda, a pogrešni su i sada.”, navodilo se ranije u saopštenju, kao jedan od glavnih razloga zbog kojih su ovi crtani filmovi bili “kenselovani”.

U poruci iz oktobra se dodaje da umesto da sadržaj ukloni, Dizni želi da “prizna njegov štetan uticaj, uči iz njega i podstakne razgovor radi stvaranja inkluzivnije zajedničke budućnosti“.

Samo nekoliko meseci kasnije, na red je stigao i Sunđer Bob.

Uklonjene epizode nose naziv “Sredovečni ljuskar” (“Mid-Life Crustacean”) iz 2002. godine i “Kraba u karantinu” (“Kwarantined Krab”) iz 2019. godine, u kojoj je Keba Kraba u karatinu zbog slučaja “račijeg gripa”.

“Sredovečni ljuskar” skinut je sa striming servisa zbog scene u kojoj Sunđer Bob, Patrik i Keba Kraba idu u “lov na gaćice” i preturaju po fiokama sa donjim vešom, za koji se ispostavi da pripada Kebinoj majci.

Epizoda “Kraba u karantinu” takođe je uklonjena, zbog sličnosti sa pandemijom koronavirusa. Kako je rekao predstavnik za štampu “Nickelodeon-a” za IGN, razlog skidanja je što se radnja zasniva na “priči o virusu”, pa su “odlučili da je ne emituju zbog osetljivog trenutka u vezi sa pandemijom”, prenosi RT.

On je naveo i da je uklanjanje “Sredovečnog ljuskara” usledilo jer “pojedini elementi priče nisu adekvatni za decu”.

Američki mediji navode da će još epizoda Sunđer Boba biti ukloljeno vremenom, jer predstavljaju “loš primer mladima”.

Međutim, šta je tačno loše i problematično u ponašanju Sunđer Boba? Zar ovaj crtani lik, uz koje su generacije stasavale, ne predstavlja oličenje dobrote i pozitive?

U mnogobrojnim epizodama ove animirane sage, Sunđer Bob je generacijama prikazivao razliku između dobrog i lošeg, ispravnog i pogrešnog. Više puta je pokušavao da “popravi” zloglasnog Planktona i da mu pomogne da spozna ljubav i postane dobra osoba.

O tome najbolje govori epizoda “Zezanje”, u kojoj Sunđer Bob zajedno sa Planktonom pevuši pesmicu o sreći i uporno ga ispravlja kada ovaj “zastrani.”

Davao je i pozitivan primer društveno prihvatljivih i neprihvatljivih stvari, i znao je da razlikuje ispravno od pogrešnog. Tako je u jednoj epizodi zajedno sa drugom Patrikom pobegao od kuće mislivši da je ukrao balon.

Njih dvojicu je pekla savest i pokušali su da se sakriju od celog sveta, sve dok nisu saznali da se radi o “Danu besplatnih balona”, nakon čega im je laknulo i prihvatili su da nisu kriminalci koji treba da služe zatvorsku kaznu.

Zar smisao crtaća nije da deci slikovito prikažu razliku između dobra i zla, primerenog i neprimerenog ponašanja, da im od ranog detinjstva razvijaju kritičku svest?

“Politički korektni” ljudi, da li zaista mislite da Sunđer Bob, Dambo, Petar Pan ili bilo koji drugi crtani lik mogu loše da utiču na decu?

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare