Ostaci zadnjeg tasmanijskog tigra pronađeni u ormaru nakon 85 godina - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ostaci zadnjeg tasmanijskog tigra pronađeni u ormaru nakon 85 godina

Tasmanijski tigar je uginuo u zatočeništvu u zoološkom vrtu u Hobartu 1936. godine, a njegovo je tijelo predato je lokalnom muzeju, ali šta se kasnije dogodilo s njegovim kosturom i kožom bila je misterija

Ostaci poslednjeg poznatog tasmanijskog tigra za koje se smatralo da su izgubljeni 85 godina, pronađeni su skriveni u ormaru australijskog muzeja, piše BBC.

Tigar je uginuo u zatočeništvu u zoološkom vrtu u Hobartu 1936. i njegovo telo je predato je  lokalnom muzeju. Ali ono što se kasnije dogodilo sa njegovim skeletom i kožom bila je misterija.

Tasmanski muzej i umetnička galerija izgubili su trag ostacima i verovalo se da su bačeni. Novo istraživanje je otkrilo da su sve vreme bili u muzeju, očuvani, ali ne i pravilno zavedeni.

The skin of the last known Tasmanian tiger

“Godinama su mnogi muzejski kustosi i istraživači bezuspešno tražili njegove ostatke, budući da nije zabeležen materijal tasmanijskog tigra koji datira iz 1936. godine”, rekao je Robert Pedl, koji je 2000. godine objavio knjigu o izumiranju vrste.

Ali on i jedan od kustosa muzeja pronašli su neobjavljen izveštaj taksidermista, što je podstaklo pregled muzejskih zbirki. Nestali ženski primerak pronašli su u ormaru na edukacijskom odeljenju muzeja.

“Nošen je po Australiji kao putujuća izložba, ali osoblje nije znalo da je to poslednji tasmanijski tigar”, rekla je kustos Ketrin Medlok za Australian Broadcasting Corporation.

“Odabrana je jer je bila najbolje sačuvana u kolekciji. Tada su mislili da ova životinja i dalje postoji u divljini”, kazala je Medlok i dodala da su koža i kostur sada su izloženi u muzeju u Hobartu.

Veruje se da je tamsmanijski tigar lutao Australijom, a njihova populacija opala je zbog uticaja ljudi i dinga.

Na kraju je ova životinja postojala samo u Tasmaniji, gde je lovljena do istrebljenja.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Pedro Paskal zaboravio da je dobio ulogu u najpopularnijoj seriji na svijetu

Vanja A

Šta je na „tajnom“ snimku Žanel Mone i Edvarda Nortona iz jednog paba u Beogradu

Vanja A

Xueli Abbing: Napuštena albino beba koja je postala model Voguea

Vanja A

Ostavite komentar