Osnovač Alibabe Džek Ma bogatiji za 2,3 mlijarde dolara - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Osnovač Alibabe Džek Ma bogatiji za 2,3 mlijarde dolara

Kazna od nekoliko milijardi dolara koju su kineski regulatori izrekli Alibabi podstakla je rast akcija ovog giganta u e-trgovini, čime se znatno uvećalo i bogatstvo osnivača kompanije Džeka Maa.

Akcije Alibabe, koje kotiraju na Hongkoškoj berzi ojačale su dva dana zaredom, pri čemu su danas napredovale za oko 0,5 odsto, nakon jučerašnjeg skoka od preko 6,0 procenata, dok su na Vol Stritu u ponedjeljak uzletjele za više od 9,0 odsto, najviše u posljednje skoro četiri godine, prenosi Raša tudej.

Porast vrijednosti Alibabe bio je berićetan za osnivač kineskog internet diva, Džeka Ma, čija je neto vrijednost, prema “Blumbergovom” indeksu milijardera, za samo jedan dan skočila za 2,3 milijarde dolara dostižući 52,1 milijardu dolara.On je trenutno 25. najbogatiji čovjek na svijetu i treći najbogatiji u Kini.

Minulog vikenda, kineski tržišni regulatori izrekli su Alibabi novčanu kaznu od 18,2 milijarde juana (2,8 milijardi dolara), što je jednako udjelu od 4,0 posto prihoda kompanije ostvarenih 2019. godine. Mada visoka, ova kazna je ipak manja od maksimalne moguće koja se predviđa kineskim zakonom.

Kineski regulator je presudu donio uz obrazloženje da je Alibaba primenjivao antikonkurentske prakse, uslovljajući trgovce da robu i usluge koje prodaju preko njihove onlajn mreže ne mogu da nude na rivalskim platformama za e-trgovinu.

Alibaba je odmah prihvatila da plati kaznu i obećala da će obezbjediti otvorenije operativno okruženje za svoje trgovce i partnere.

TANJUG

Danas objavljeno

Francuska povlači ambasadore iz SAD i Australije radi konsultacija, Bela kuća žali zbog poteza Pariza

M.

Prevrnuo se autobus u Gornjem Vakufu: Povrijeđeno 16 osoba, od kojih četiri teže

M.

Balaban: Odluka Skupštine Cetinja potpuni nonsens

M.

Ostavite komentar