7. Aprila 2022.

“Osnivački akt Rusija – NATO je mrtav”

Big Portal

“Osnivački akt Rusija-NATO je mrtav i došlo je vreme da se odustane od zastarelog pristupa postupanju sa Rusijom”, istakla je Tras u okviru sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO-a u Briselu, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije.

Prema njenim rečima, NATO ne može da dozvoli “bezbednosni vakuum” na istočnim granicama Alijanse i treba da “preosmisli” podršku zemljama koje su „uhvac´ene u mrežu ruskog uticaja“, kao što su Gruzija, Moldavija, Švedska i Finska.

“Epoha međusobnog delovanja sa Rusijom je završena. Potreban nam je novi pristup bezbednosti u Evropi, zasnovan na otpornosti, odbrani i obuzdavanju”, poručila je Tras.

Takođe je pozvala svoje partnere da pooštre sankcije i naoružaju Ukrajinu “brzo i odlučno”.

U skladu sa Osnivačkim aktom Rusija-NATO iz 1997. godine, Alijansa se obavezala da nec´e stalno raspoređivati značajne borbene snage na teritoriji novih zemalja koje regrutuje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je sredinom marta izjavio da Osnivački akt Rusija-NATO nec´e omesti jačanje Alijanse na istoku usled promene situacije. Nakon toga je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila da c´e zemlje Severnoatlantskog saveza nastaviti da se pridržavaju Osnivačkog akta Rusija-NATO.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare