10. Oktobra 2022.

Osnivač Telegrama upozorio ljude da ne koriste WhatsApp

Big Portal

“Ne teram ovde ljude da pređu na Telegram. Sa 700 miliona aktivnih korisnika i 2 miliona dnevnih registracija, Telegramu nije potrebna dodatna promocija. Možete da koristite bilo koju aplikaciju za slanje poruka koja vam se sviđa, ali se držite podalje od WhatsAppa koji je je alat za nadzor već 13 godina”, rekao je Durov na svom kanalu.

Durov je rekao da bi hakeri mogli da imaju potpuni pristup svemu na telefonima korisnika WhatsAppa zbog bezbednosnog problema koji je platforma otkrila prošle nedelje. Sve što haker treba da uradi da bi dobio pristup svim podacima na telefonu je da pošalje zlonamerni video ili započne video poziv.

Durov je rekao da ako neko misli da bi ažuriranje WhatsAppa na najnoviju verziju učinilo njegove podatke bezbednim, to zapravo nije slučaj. On je dodao da je sličan problem otkriven 2017. i 2018. godine, a zatim 2019. i ponovo 2020. Pre 2016. WhatsApp uopšte nije imao enkripciju, podsetio je Durov.

“Svake godine saznajemo o nekom problemu u WhatsAppu koji dovodi u opasnost sve na uređajima njihovih korisnika. Što znači da je gotovo sigurno da tamo već postoji nova bezbednosna greška. Takvi problemi teško da su slučajni – oni su podmetnuti u pozadini. Ako se otkrije jedan backdoor i mora biti uklonjen, dodaje se još jedan”, rekao je on.

Osnivač Telegrama je rekao da nije važno da li je neko najbogatija osoba na planeti – ako ima WhatsApp na svom telefonu, svi njegovi podaci na uređaju će biti dostupni, što je težim putem saznao multimilijarder Džef Bezos, vlasnik Amazona.

“Zato sam izbrisao WhatsApp sa svojih uređaja pre mnogo godina. Ako ga instalirate, otvarate vrata za ulazak u vaš telefon”, rekao je Durov.

Izjava Durova dolazi samo nedelju dana pošto je WhatsApp objavio ispravke za ranjivosti u aplikaciji za Android i iOS koje bi mogle omogućiti hakerima da preuzmu kontrolu nad aplikacijom i uređajem.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare