Osnivač američke kompanije Nikola Motor svjesno obmanuo ulagače! - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Osnivač američke kompanije Nikola Motor svjesno obmanuo ulagače!

Ovim riječima prošle sedmice je otvorena sudska rasprava u kojoj Američko državno tužilaštvo za Trevora Miltona traži 25 godina zatvora.

Kompanija je vrijedna 34 milijarde dolara.

Veliki uspeh na tržištu deonica njegova firma ostvarila prvenstveno zahvaljujući pomami ulagača za startup projektima vezanim za električna vozila.
Neverovatan uspeh Tesle Elona Muska, koja je postala najvredniji proizvođač automobila na svetu, pomogao je da deo tog kolača zagrabila i Nikola.

Praktično nepoznata firma koja „proizvodi“ kamione na baterije i vodonik dobila je veliku pažnju, a pare u nju „spiskali“ su brojni renomirani proizvođači, uključujući General Motors i Iveco. 

Državno tužilaštvo tvrdi da je Trevor Milton, koji je osnovao Nikolu 2014. lagao o „gotovo svim aspektima poslovanja“.

Te su laži imale cilj podstaći prodaju deonica startap projekta: „Lagao je kako bi prevario investitore da kupe deonice njegove kompanije. Na leđima nevinih ljudi postao je milijarder gotovo preko noći.“ 

Kako navodi CNBC, tužioci tvrde da je Milton dao lažne i pogrešne izjave u vezi s Nikolinim razvojem proizvoda i tehnologije:

Milton je izjavio da je prvi prototip kamiona, nazvan Nikola One, bio potpuno funkcionalan – ali to nije bila istina. Isto tako, video koji prikazuje kako se prototip samostalno vozi nastao je kotrljanjem kamiona nizbrdo“.

Suđenje će trajati 5 sedmica, uz glavni atribut odbrane da su investitori bili upoznati sa svim činjenicama i da su u želji za brzim profitom uložili novac sa rizikom.

Vrelegume.

Danas objavljeno

Ferrari Vision Gran Turismo: Ovaj brutalni sportaš ostavlja bez daha

Vanja A

Električni automobili zvijezde sajma u Los Anđelesu

Vanja A

Izložba „Valentino Rosi – sve njegove sezone“ od četvrtka

Vanja A

Ostavite komentar