25. Maja 2020.

Osnaživanje žena: Među 120 eksponata minijature inspirisane “ojicama” i zmijanski vez

Big Portal

Ovo je jedina manifestacija te vrste u Srbiji koja ženama koje se profesionalno bave izradom rukotvorina daje priliku da se usavršavaju i takmiče u tradicionalnim tehnikama i tako čuvaju kulturno nasleđe Srbije.

Pripadnice nežnijeg pola tako će se takmičiti u okviru nekoliko kategorija: tkanje, vez i zlatovez, keramika i pust, necanje i heklanje i u kombinovanoj kategoriji.

O najboljem eksponatu odlučivaće umetnički savet Etno mreže koji će odabrati nekoliko najboljih, a stručni žiri će komisijski doneti odluku o nagrađenim autorima po kategorijama.

Specijalno priznanje dodeliće se i mladom autoru do 30 godina starosti kao podsticaj mladima da se uključe i doprinesu očuvanju kulturnog nasleđa Srbije.

Foto: Privatna arhiva

Prva izložba minijatura organizovana je 2010. kada je učestvovalo ukupno 45 autorki.

“Izložbom želimo, ne samo da skrenemo pažnju na kreativnost ovih žena, već i da doprinesemo tome da se njihov rad adekvatno vrednuje i da u društvu zauzmu mesto koje im i pripada – čuvara tradicije i identiteta. Za žene koje izrađuju minijature je veština ručnog rada često i jedini izvor prihoda, i zato je učešće na izložbi prilika da se afirmišu i da se skrene pažnja institucija da ponude programe ekonomskog osnaživanja koji uz minimalna izdvajanja iz budžeta, mogu da pomognu da se uposle stotine žena u unutrašnjosti”, navela je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i predsednica UO Etno mreže.

To je posebno važno, kako je dodala, imajući u vidu da je svaka druga žena na selu formalno nezaposlena, da tri od četiri nemaju nikakvu zaradu, više od polovine nema pravo na penziju, a samo 7,4 odsto njih ima zemlju u vlasništvu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare