Osmomartovski marš u Banjaluci i Sarajevu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Osmomartovski marš u Banjaluci i Sarajevu

U Banjaluci je održan deveti Osmomartovski marš pod sloganom “Ćutanje nas ne štiti”. Upozoreno je na nasilje nad ženama, neravnopravnost i ćutanje.

Šutnja nas ne štiti. Samo ćutite biće još gore. Hrabro u promjene za sve žene. Naučite vaše kćerke da ne ćute. Samo su neke od poruka sa ovogodišnjeg banjalučkog Osmomartovskog marša.

Marš je prošao kroz centar grada, od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Trga Krajine. Aktivisti upozoravaju na neravnopravan položaj žena u društvu, neprocesuiranje nasilnika i sramotu sa kojom se suočavaju žene žrtve koje umjesto da im se pomogne često bivaju okrivljene za nasilje koje im se desilo.

Marš je okupio stotinjak banjalučana. Dovoljno da se čuje poruka nedovoljno da bi kao društvo mogli reći da smo zadovoljni. Ćutanje se ne isplati jedna je od poraka sa marša.

Na maršu koji je posvećen podizanju glasa za ravnopravnost žena i poštovanje prava žena u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini nije se pojavio niko od predstavnika vlasti i institucija. Nije se pojavila ni jedna od žena ministara u Vladi Republike Srpske.

I u Sarajevu je danas organizovan Osmomartovski marš, čiji su učesnici još jednom podsjetili na neophodnost ostvarivanja ravnopravnosti i jačanja statusa žena u bh. društvu, ali i na globalnom planu.

Mirni marš, koji je pod sloganom “Nasilnik na tvom putu” organizovala je Fondacija CURE, a počeo je okupljanjem ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nakon čega je uslijedila aktivistička šetnja ulicom Maršala Tita prema centru grada, gdje je izveden prigodan performans.

“Radi se o događaju koji je već postao tradicionalan, a kako bi se skrenula pažnja na potrebu kreiranja institucionalnog okvira i politika u funkciji otklanjanja diskriminacije i segregacije žena”, rekla je aktivistkinja Fondacije CURE Vildana Džekmen.

“Mi o tome govorimo svakodnevno, a s ovog skupa simbolično šaljemo poruku da institucije moraju da slušaju žene koje žive u BiH”, istakla je Džekmen.

(BN TV/Fena)

Danas objavljeno

Tramp pozvao na ukidanje američkog Ustava

M.

Prijedor: Iz napuštenog bunara izvučeno tijelo starije ženske osobe

M.

Danas Vavedenje Presvete Bogorodice

M.

Ostavite komentar