8. Marta 2021.

Osmomartovski marš: „Državo, pokaži da nismo same“

Big Portal

-Nije me majka rodila da ćutim. Šutnja nije zlato. Naučite vaše kćerke da progovore. Reci istinu makar drhtavim glasom. Ovo su samo neke od poruka sa ovogodišnjeg banjalučkog Osmomartovskog marša. „Ove godine smo odlučili da obuhvatimo sve vrste i oblike nasilja koje žene doživljavaju u našem društvu i da pokažemo državi da je sistemska borba koja nam nedostaje jer je sistem taj koji zakazuje da zaštitimo žene žrtve nasilja, od same prijave nasilja od mupa pa do sudova“, kaže Milica Pralica,Udruženje građana Oštra nula.

Marširalo se kroz centar grada, od Narodnog pozorišta do Trga Krajine. Aktivistkinje su upozorile na neravnopravan položaj žena u društvu,neprocesuiranje nasilnika i sramotu sa kojom se suočavaju žene žrtve nasilja, koje umjesto da im se pomogne, često bivaju okrivljene za nasilje koje im se desilo.

„Žene su na margini još uvijek i bojim se da zaboravljamo da prosječna žena u BiH nije visokoobrazovana žena nije žena koja ima privilegiju da dođe danas ovdje da razgovara sam medijima i da pusti glas. Prosječna žena u BiH živi u ruralnom području, nema čak ni svoj bankovni račun trpi psihičko ekonomsko nasilje i fizičko“,kaže Azra Nenić, udruženje građana Oštra nula.

U skladu sa epidemiološkim mjerema, ove godine okupilo se oko 50 aktivista. Dovoljno da se čuje poruka, iako nedovoljno da bi kao društvo mogli reći da smo zadovoljni, poručuju organizatori.

„Mi zapravo nemamo institucionalnu podršku šta nam vrijede zakoni ako oni ne kažnjavaju počionioce krivičnih djela pogotovo spolnog nasilja ako smo i dalje nejednako plaćene za isti posao i ako niko danas ne govori o ženskom neplaćenom radu koji je katastrofalan, a da ne govorimo da je godina pandemije pokazala koliko se sve slomilo preko žena radnica oni u realnom sektoru u trgovinskim djelatnostima gdje se pokazalo da je kapital iznad života“, kaže Gordana Katana, građanska aktivistkinja.

Cilj Osmomartovskog marša je ukazivanje na propuste koji postoje u slučajevima krivičnih djela protiv polnog integriteta, seksualnog uznemiravanja i nasilja. Organizatori marša su brojne nevladine organizacije.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare