Osmica ostaje na čelu OBA i bez diplome - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Osmica ostaje na čelu OBA i bez diplome

Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS odbilo je žalbu banjalučkog Univerziteta za poslovne studije (UPS) na rješenje prosvjetnog inspektora, koji je naredio poništenje diplome Osmana Mehmedagića Osmice, direktora Obavještajne bezbjednosne agencije (OBA), koji bi, kako nezvanično saznajemo, i u slučaju konačnog poništenja te diplome ostao na funkciji direktora.

“Treba vremena da se poništi ta diploma. U slučaju državnih službenika i poništenja diplome zna se procedura, ali kod imenovanih lica to je malo komplikovano i procedure nisu baš najjasnije. Mehmedagić je politička ličnost i to je političko imenovanje”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Inače, kako je rekla Radmila Pejić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske, po ocjeni drugostepenog organa, prvostepeni organ, odnosno inspektorat, koji je naložio poništenje Mehmedagićeve diplome, dao je pravovaljano obrazloženje uz pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje te pravilno primijenio materijalno pravo i donio rješenje kojim se Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci nalaže poništenje diplome koja je izdata 21. septembra 2007. godine.

“Svi razlozi koje je prvostepeni organ naveo u obrazloženju potkrepljuju utvrđene povrede nastale pogrešnom primjenom materijalnih propisa uz postojanje umišljaja učesnika predmetnih propusta i potvrđuju da je Mehmedagić diplomu stekao na nezakonit način”, naglasila je Pejićeva dodajući da je rješenje konačno u upravnom postupku te da protiv njega nije dopuštena žalba, ali da se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe nadležnom okružnom sudu u roku od 30 dana.

U Univerzitetu za poslovne studije kažu da još nisu dobili rješenje Ministarstva, ali da će iskoristiti sve ono što im zakon dozvoljava.

“Ministarstvo radi ono što mu zakon dozvoljava, a i mi ćemo isto tako. Još nisam pročitao rješenje Ministarstva da bih mogao reći nešto više”, rekao je Radovan Klincov, rektor UPS-a.

Praktično, diploma Mehmedagića vrlo vjerovatno još neće biti poništena, jer tek slijedi sudski postupak kroz koji će se pokušati osporiti rješenje prosvjetnog inspektora.

“I kada se završi taj sudski spor i u slučaju da UPS poništi diplomu Mehmedagiću, onda Mehmedagić može tužiti fakultet i osporavati njegovo rješenje o poništenju diplome, tako da sve to može trajati godinama”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

Podsjećanja radi, rješenjem inspektora od 5. avgusta naređeno je rektoru Univerziteta za poslovne studije da u roku od sedam dana poništi Mehmedagićevu diplomu i da je u “Službenom glasniku Republike Srpske” proglasi ništavnom. Tužilaštvo BiH je početkom godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih bezbjednosnih agencija da dostave diplome njihovih radnika, ali to jedino nije učinila OBA. Tužilaštvo je nakon toga naredilo Inspektoratu Republike Srpske da provjeri Mehmedagićevu diplomu i tada su utvrđeni brojni propusti.

Danas objavljeno

Moskva: Kijevski režim pokušao da izvede napad dronom na Tulsku oblast

M.

Tramp: Ako pobijedim okončaću rat u Ukrajini za 24 sata

M.

Masovni štrajk u Njemačkoj počinje u ponoć

M.

Ostavite komentar