21. Septembra 2022.

Oslobođeni – među njima i Hrvat

Big Portal

To je saopštio neimenovani saudijski zvaničnik, a prenosi Gardijan.

Kako je Jutarnjem potvrđeno iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, među oslobođenim zatvorenicima je i Vjekoslav Prebeg, kome u Donjecku preti smrtna kazna. – Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obaveštava da je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, pušten danas i da c´e sutra biti u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, od prvog dana predano radi i sarađuje sa ukrajinskim vlastima na oslobađanju svog građanina, a to je bila i tema razgovora premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovic´a i ukrajinskog rukovodstva tokom njegove posete Ukrajini u maju.

“Ovim putem zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu na posvec´enosti, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoc´i u rešavanju ovog slučaja”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Među oslobođenim zatvorenicima su američki, britanski, švedski i marokanski državljani, rekao je zvaničnik Rojtersu, a njegove reči preneli su brojni svetski mediji.

Oslobađanje je, kako je otkrio, usledilo nakon posredovanja saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, dodajuc´i da je avion sa zarobljenicima sleteo u Rijad, odakle c´e se oni vratiti u svoje zemlje. Prema pisanju saudijskih medija, ova desetorica su zarobljena u separatističkim regionima Ukrajine. Bin Salman je, dodaju saudijski mediji, bio u direktnom kontaktu sa Kremljom i ukrajinskom stranom u sprovođenju ove velike operacije. Podsetimo, sud u Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Prebega i još četvoricu stranih državljana da su se kao plac´enici borili na ukrajinskoj strani. Trojici, među kojima je bio i Prebeg, zaprec´ena je smrtna kazna. Druga dvojica su Britanac Džon Harding i Šveđanin Matijas Gustafson. Sva trojica su uhapšena u gradu Marijupolju i okolini.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare