Oskrnavljen spomenik ubijenim Srbima; Đurić: Bezuman napad - BIGportal.ba
Region Vijesti

Oskrnavljen spomenik ubijenim Srbima; Đurić: Bezuman napad

U Velikoj Hoči na spomeniku kidnapovanim i ubijenim Srbima iz opštine Orahovac, na Kosovu i Metohiji, oboren je i razbijen krst, javlja RTS.

Kako se navodi, sa istog mesta uklonjen je jarbol sa zastavom Republike Srbije. Slučaj je prijavljen policiji i njena ekipa je izasla na teren.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je, povodom skrnavljenja spomenika u Velikoj Hoči, da su ekstremisti sinoć počinili “još jedan bezuman napad na mesto sećanja na Srbe tog kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji”.

“Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga događa napad na taj spomenik”, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

On je napisao da je “rušenje krsta znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim simbolima” i podsetio da se uskoro navršava 15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira, “da se pravoslavne svetinje i srpska groblja i danas vandalizuju, a da za to niko od nalogodavaca nije odgovarao”.

Prema njegovim rečima, mali broj preostalih Srba u orahovačkoj opštini, koji “žive pod stravičnim pritiskom, izloženi čestim pretnjama i provokacijama” predstavljaju “simbol stradanja i obespravljenosti našeg naroda i živi dokaz da su sve priče o multietničkom društvu na Kosovu i Metohiji samo fraza”.

On je istakao da je nedaleko odatle više puta rušena i spomen-ploča otetim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i da je tek ove godine, nakon bezbrojnih apela kolega novinara i Srbije, “neko zaista i uhapšen zbog ekstremističkog iživljavanja nad srpskim spomen-obeležjima”.

“Očekujem i zahtevam da policija bude jednako efikasna i u ovom slučaju, jer ekstremističko divljanje Albanaca u opštini Orahovac poprima veoma zabrinjavajuće razmere”, rekao je Đurić.

Danas objavljeno

“Svi se nadamo miru“

M.

Kraj rata, padaju na kolena?

M.

SAD odobrile: Poljska nabavlja HIMARS

M.

1 Komentar

dragandragan 7 Marta, 2019 at 11:20 am

KRST je sinonim citavog Hriscanstva.I pred njim se moli citava Evropa i obe Amerike.Kako to da isti ti ljudi ne vide to i ne brane taj casni simbol njihove vjere?Koliko licemjerja ima u njima kad im ni docega nije stalo?

Odgovori

Ostavite komentar