Osjećala bolove danima, ljekari joj u stomaku otkrili testise - BIGportal.ba
Ljubav i seks Magazin

Osjećala bolove danima, ljekari joj u stomaku otkrili testise

Deni Kojl, 25-godišnja devojka iz Švedske, je bila šokirana kada je u pubertetu saznala razlog zašto nikada nije imala menstruaciju.

Ona je u djetinjstvu primjećivala da je nešto čini drugačijom.

U tinejdžerkim danima, Denin glas je iznenada mutirao i dok su se njene vršnjakinje suočavale sa prvim menstrualnim ciklusom ona je osjećala samo strašne grčeve u stomaku.

Sa 14 godina je odlučila da je vrijeme da posjeti ljekara, zbog zakasnjelog puberteta.

Ispostavilo se da pubertet nije kasnio.

Nalazi su otkrili da Deni ima XY hromosome, koje obično imaju muškarci, ali i da nema ženske reproduktivne organe poput materice.

Da stvar bude gora, u stomaku je imala testise, koje su, srećom, otkrili na vrijeme jer ih je već bio zahvatio karcinom u ranoj fazi.

Ljekari su rekli Deni da bi mogli da “normalizuju” njen “medicinski nedostatak” hirurškim putem i  hormonskom terapijom. U 2009. godini, sumnjivi kanceri testisa su uklonjeni i Deni je podvrgnuta spoljnoj kozmetičkoj operaciji.

Danas 25-godišnjakinja,  ispričala je kako je još sa 10 godina počela da primjećuje razliku između sebe i ostalih djevojaka. Dok su one postajale sve ženstvenije, ona je samo dobila dubok glas.

“Moje tijelo nije normalno reagovalo na testosteron koji su proizvodili moji testisi, pa sam se zato rodila kao djevojčica. To je sreća, jer sam se uvijek osjećala kao žensko. Dugo sam tražila riječi kojima bih objasnila svoju različitost. Pored straha zbog dijagnoze, osjetila sam olakšanje kada sam konačno imala objašnjenje. Uplašila sam se da me niko neće voljeti zbog mog ‘defekta’. Bila sam ljuta na cijeli svijet. Pitala sam se zašto baš ja”,  objasnila je Dani za dnevni list  “San”.

“Mislila sam da ovu priču treba da zadržim za sebe i da to mora biti tajna. Išla sam i na hormonsku terapiju, koja je uključivala menopauzalnu estrogensku pilulu. Mislila sam da ću tako postati normalna djevojka”, opisala je svoju borbu Kojlova.

Djevojka kaže da bi danas postupila na potpuno drugačiji način.

“Sada se, ipak, osjećam kao da su mi te operacije nametnule psihičku traumu. Mnogi i dalje smatraju da postoje samo dva pola, ali ti ljudi zanemaruju sve nas koji se ne uklapamo ni u jedan pol. Da sam tada znala ovo što znam danas, pitam se da li bih se opredijelila za operaciju. Mislila sam da je interseksualnost kletva, ali sada na to gledam kao na blagoslov.  Aktivista sam za LGBT zajednicu i to mi pomaže da širim svijest o problemima sa kojima sam se ja suočavala”, zaključila je ova 25-godišnjakinja.

Kojl je danas aktivista i nada se da će podignuti svijest o interseksualnim operacijama, posebno onima koji forsiraju svoju djecu na intervenciju. Vjeruje kako podizanje svijesti u javnosti može biti rješenje.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Boing danas opet testira svemirsku kapsulu “Starlajner”

Vanja A

15 zanimljivosti o ljevorukim ljudima

Vanja A

Kim Kardashian pozirala u bikiniju te dobila kritike od fanova

Vanja A

Ostavite komentar