16. Oktobra 2022.

Osip, teško gutanje i disanje prouzrokuje ova hrana, obratite pažnju

Big Portal

Bitno je da razlučimo pojmove alergije i intolerancije na hranu. Intolerancija znači da vaše telo ne toleriše određenu hranu, te njeno konzumiranje može da prouzrokuje nelagodu, dijareju ili nadimanje, ali za razliku od alergije nije opasno po život.

Sa druge strane, alergije uzrokuju da vaše telo reaguju kroz imunološki odgovor. U svakom slučaju, ako primetite neke iznenađujuće ili zastrašujuće reakcije kada pojedete određenu hranu, morate da se obratite lekaru koji će vas poslati na dalje analize.

Portal “Eat this, not that” predstavio je listu od pet mogućih simptoma alergije, koje će vam biti znak da ste alergični na hranu koju ste upravo pojeli i da treba da potražite stručnu pomoć:

Osip

Razvijanje ranica koje svrbe nakon što konzumirate određenu hranu mogu da budu znak da imate alergiju na hranu. Obično izgledaju poput izdignutih ružičastih izbočina koje izgledaju slično ubodima komaraca. Ako primetite osip u roku nekoliko minuta do nekoliko sati nakon što ste pojeli hranu, to je znak da bi trebalo da potražite stručnu pomoć.

Stegnuto grlo i poteškoće sa gutanjem

Ako grlo počinje da otiče i imate problem sa gutanjem, moguće je da ste alergični na hranu koju ste pojeli. Upala ždrela može da se pojavi kao posledica i zato će vam gutanje biti otežano.

Teško disanje

Kada telo označi protein kao “strano telo” i podstakne alergijsku reakciju, otpušta se histamin. Ovo jedinjenje može da dovede do suženja disajnih puteva, uzrokujući da osoba teško diše.

Povraćanje

Povraćanje može takođe da bude znak alergije na hranu, iako može da bude i indikator za intoleranciju na hranu ili trovanje hranom. Ako povraćate, teško je znati šta je od toga u pitanju, pa je najbolje da se konsultujete sa vašim lekarom .

Otečen jezik

Kad vidite da vaš jezik otiče to može više da vas uplaši nego što je opasno, iako u nekim slučajevima oticanje može da utiče na sposobnost gutanja. Jezik se uglavnom brzo vrati u normalnu veličinu. Ipak, ako dođe do ove reakcije, odmah posetite lekara kako bi ustanovio o čemu se tačno radi.

Anafilaksa

Anafilaksa je ozbiljna rekacija koja potencijalno može da bude opasna za život, a rezultat je izloženosti alergenu. Osoba koja padne u anafilaktički šok može da ima probleme sa gutanjem ili disanjem, ubrzani puls, a u najgorem slučaju može da dođe i do gubitka svesti. EpiPen se koristi za lečenje ovog stanja, a ako ga osoba doživi, ​​svakako bi trebalo da razgovara sa svojim doktorom.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare