Osim osnivača Googlea Larryja Pagea, Alphabet napušta i Sergey Brin - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Osim osnivača Googlea Larryja Pagea, Alphabet napušta i Sergey Brin

Osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin su najavili da napuštaju ključne pozicije u sestrinskoj kompaniji Alphabet, javlja BBC.

Page i Brin više neće obavljati i funkciju glavnog izvršnog direktora i predsjednika, ali će ostati u upravi. Googleov direktor Sundar Pichai će takođe postati i direktor Alphabeza.

Alphabet je osnovan 2015. godine kao dio korporativnog restruisanja Googlea, kompanije koju su Page i Brin osnovali u garaži u Californiji 1998. godine.

Sestrinska kompanija je osnovana kako bi aktivnosti tehnološkog giganta bile “čišće i odgovornije” dok je izlazio iz okvira interneta u druge sektore pooput samovozećih automobila. Page i Brin su prešli iz Googlea u Alphabet nakon njegovog osnivanja uz objašnjenje da to čine kako bi se fokusirali na započinjanje novih inicijativa.

Međutim, u blogu su dvojica 46-godišnjaka saopštila da se povlače iz svakodnevnog upravljanja kompanijom, ali su potvrdili da će biti prisutni kao članovi uprave, akcionari i suosnivači. Dodali su da je došlo vrijeme za pojednostavljenje strukture menadžmenta.

Izvor: BIGPortal/Klix

Danas objavljeno

Robot koji je htio da uništi čovječanstvo dobija “porodicu”: Stižu novi modeli

D

Brojevi telefona prodaju se za 20 dolara

D

Kina gradi 30 povezanih 5G fabrika do 2023.

D

Ostavite komentar