1. Jula 2020.

Osigurajte bebi udobnost i zaštitite je tokom ljetnih dana

Big Portal

Odrasli će naći načine da se rashlade, ali kada su bebe u pitanju, treba obratiti posebnu pažnju, te stvoriti uslove kako bi im bilo što ugodnije i udobnije tokom toplih dana.

DA LI JE BEBI VRUĆE ILI HLADNO?

Bebe vam ne mogu reći ukoliko im je pretoplo ili previše hladno, međutim, postoje načini kako to provjeriti. Naime, potrebno je da stavite ruku preko leđa vaše bebe ispod odjeće ili na zadnji dio vrata.

Ti dijelovi tijela bi trebalo da budu umjereno topli, a ne pretopli ili hladni i to je najbolji pokazatelj da li je potrebno bebu dodatno utopliti ili raskomotiti. Noge, tačnije stopala nisu najbolji pokazatelj da li je bebi toplo ili hladno jer su inače ti dijelovi tijela uz ruke obično hladniji od ostatka tijela novorođenčeta.

ZAŠTITA OD SUNCA

Koža bebe je mekana i osjetljiva i nije otporna na uticaj sunca. Shodno tome neophodno je da tokom šetnje bebina kolica imaju potrebnu zaštitu od sunca, odnosno da imaju navlaku koja će zaštititi bebu od sunčeve toplote. Osim toga, bitno je da se beba prekrije pamučnom pelenom ili prekrivačem u kolicima, ali i auto-sjedalici s obzirom na to da je tada najizloženija sunčevim zrakama.

Na plaži i u parku je uvijek poželjno da tražite mjesta na kojima ima hlada i koja nisu direktno izložena suncu. Uz navedene savjete preporučuje se da bebina osjetljiva koža bude namazana kremom sa zaštitnim faktorom 50.

HIDRATACIJA

Ukoliko dojite, treba da znate da majčino mlijeko inače sadrži sve ono što je potrebno u ishrani bebe, ali isto tako pomaže i u smanjenju žeđi. To znači da u takvim slučajevima bebi ne treba nikakva druga tečnost osim majčinog mlijeka, samo ćete biti obavezni češće je dojiti kako bi ostala hidrirana. Ukoliko iz flašice hranite bebu, odnosno dohranjujete je, onda će biti potrebno da rashlađenu prokuvanu vodu ponudite vašoj babi kako biste bili sigurni da je unijela dovoljno tečnosti.

OBLAČENJE

Pravilo je da je bebi uvijek potreban dodatni sloj odjeće u odnosu na vas. Na primjer, ukoliko nosite majicu, tada će vašoj bebi trebati bodi i preko njega majica.

Međutim, kada je toplije vrijeme, treba da obratite pažnju na to da vaša beba bude laganije obučena i da nema mnogo slojeva odjeće. Inače, ali pogotovo ljeti, preporučuje se da bebama oblačite pamučnu odjeću jer je riječ o prirodnom materijalu koji godi koži i od njega nije mnogo vruće.

DOBAR SAN

Tokom ljetnih dana i noći možete primijetiti da beba ima poteškoća tokom spavanja. Bebe, po mišljenju struke, smiju boraviti u klimatizovanim prostorijama, ali pod uslovom da je razlika između unutrašnje i vanjske temperature najviše do tri stepena. Takođe, možete tokom noći otvoriti i prozor kako bi se rashladila prostorija ili koristiti ventilator, ali beba ni u jednoj opciji ne smije biti direktno izložena.

Ukoliko pokrivate bebu tokom spavanja u ljetnim danima, prije toga je obavezno raskomotite i ostavite samo jedan sloj odjeće na njoj kako joj ne bi bilo pretoplo.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare