Mineral cink jedan je od pet najvažnijih minerala za ljudsko telo, uz gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Cink ima nekoliko važnih ulogu u organizmu, između ostalog, dopronosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju i pomaže tijelu u proizvodnji važnog hormona štitne žlijezde – T3, prenosi b92.
Cink doprinosi boljem radu imunološkog sistema, deobi ćelija, bržem zarastanju rana i obnavljanju tkiva te uopšteno rastu i razvoju čovjeka, zbog čega je važno da trudnice uzimaju dovoljne količine ovog vrijednog minerala.
Cink je jedan od pet najvažnijih minerala
Školjke su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i obilje selena koji doprinosi sintezi hormona štitnjače. Da biste u organizam unosili dovoljno svih hranjivih materija, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća.
Različite vrste žitarica takođe su bogate mineralima, a odličan su izvor i jaja i alge. Dodatne količine cinka mogu se unositi i pomoću dodataka ishrani.
Iako telo ne zahteva velike količine cinka, može se dogoditi da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko tijelo nema sposobnost pohranjivanja rezervnih količina cinka što znači da je važno redovno unositi dovoljne količine kroz hranu.
Nedostatak cinka može se manifestovati u obliku:
1. akni, ekcema, suve kože koja se peruta, seboreičnog dermatitisa ili alopecije
2. nespecifične oralne ulceracije ili belog sloja na površini jezika
3. respiratornih i gastrointestinalnih problema
4. gubitka apetita
5. letargičnosti
6. gubitka kose
7. sporog zarastanja rana
8. opadanja kose
S obzirom na to da se cink dobijen iz mesa u tijelu apsorbuje puno delotvornije, vegetarijancima se preporučuje konzumacija većih količina mahunarki, soje, pasulja, orašastog voća i prehrambenih proizvoda od celih žitarica.
Deset namirnica koje sadrže najveće količine cinka:
1. Meso (naročito crveno, ali i dalje ga treba jesti u umjerenim količinama)
2. Školjke (rakovi, škampi)
3. Mahunarke
4. Semenke (konoplje, lana, bundeve ili tikvice)
5. Orašasto voće (pinjola, kikiriki, indijski oraščići i bademi)
6. Mliječni proizvodi (sir, mleko)
7. Jaja
8. Cijele žitarice
9. Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj)
10. Tamna čokolada
Glassrpske.