30. Augusta 2022.

Osam namirnica koje snižavaju visok krvni pritisak

Big Portal

Zdrava ishrana je neophodna za snižavanje krvnog pritiska i održavanje optimalnog nivoa, a istraživanja su pokazala da određene namirnice, posebno one sa visokim sadržajem određenih hranljivih materija kao što su kalijum i magnezijum, snižavaju nivo krvnog pritiska.

U nastavku vam predstavljamo osam namirnica koje će vam pomoći da na prirodan način snizite pritisak:

Citrusi

Citrusno voće, uključujući grejpfrut, pomorandže i limun, može imati moćne efekte na snižavanje krvnog pritiska. Oni su prepuni vitamina, minerala i biljnih jedinjenja koja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca smanjujući faktore rizika od srčanih oboljenja kao što je hipertenzija.

Losos i druge masne ribe

Masna riba je odličan izvor omega-3 masti, koje imaju važne prednosti za zdravlje srca. Ove masti mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska smanjenjem upale i nivoa jedinjenja koja sužavaju krvne sudove zvanih oksilipini. Istraživanja su povezala veći unos masne ribe bogate omega-3 sa smanjenjem krvnog pritiska.

Seme bundeve

Seme bundeve je hranljivo blago. To je koncentrisani izvor hranljivih materija važnih za kontrolu krvnog pritiska, uključujući magnezijum, kalijum i arginin.

Bobice

Bobice su povezane sa raznim impresivnim zdravstvenim prednostima, uključujući njihovu sposobnost da smanje faktore rizika za srčana oboljenja. Bobičasto voće je bogat izvor antioksidanata, uključujući antocijanine, pigmente koji bobicama daju crvenu boju. Pokazalo se da antocijanini povećavaju nivoe azotnog oksida u krvi i smanjuju proizvodnju molekula koji sužavaju krvne sudove, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska. Kupine, maline i jagode su samo neke od bobica koje su povezane sa efektima snižavanja krvnog pritiska.

Pistaći

Pistaći su veoma ukusni i zdravi. Sadrže veliki broj hranljivih materija neophodnih za zdravlje srca i regulaciju krvnog pritiska, uključujući kalijum.

Šargarepa

Hrskava, slatka i hranljiva, šargarepa je osnovno povrće u ishrani mnogih ljudi. Šargarepa je bogata fenolnim jedinjenjima, kao što su hlorogenska, p-kumarinska i kafeinska kiselina, koja pomažu u opuštanju krvnih sudova i smanjenju upale, što može pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska

Jogurt

Jogurt je mlečni proizvod bogat hranljivim sastojcima koji je prepun minerala koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska, uključujući kalijum i kalcijum.

Celer

Celer je popularno povrće koje sadrži jedinjenja nazvana ftalidi, koja mogu pomoći u opuštanju krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare