"Oružje u rukama Rusije" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Oružje u rukama Rusije”

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je projekat gasovoda “Severni tok 2” oružjem u rukama Rusije.

“Još uvek mi se čini da “Severni tok 2″ kako ga mi shvatamo i polazec´i od našeg shvatanja bezbednosti ne samo u Evropi, vec´ i u Sjedinjenim Američkim Državama – našeg strateškog partnera, mi ga (Severni tok 2) posmatramo kao oružje, pravo oružje i o tome otvoreno govorim. Oružje je u rukama Ruske Federacije”, rekao je Zelenski.

On je pri tome nazvao “neočekivanim” da su “metke” za takvo oružje mogle da isporuče Sjedinjene Američke Države, aludirajuc´i na nedavno odustajanje Sjedinjenih Američkih Država da uvedu sankcije operatoru gasovoda, kompaniji “Nord strim 2”.

“Zato što su (SAD) uzorna civilizacija, uzorna demokratija u svetu. Uvek sam smatrao da Ukrajina brani iste takve principe u Evropi”, naglasio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik dodao je da je bio neprijatno iznenađen odbijanjem SAD da uvedu sankcije “Nord strimu 2 AG”.

“Mislim da ova odluka… Nažalost, definitivno nije usmerena na podršku Ukrajini. Zato sam rekao da sam zaista bio iznenađen. Zaista sam mislio, što se tiče “Severnog toka 2″, da su Sjedinjene Američke Države, recimo, ostale poslednje uporište. Shvatamo da su samo SAD sposobne da zaustave izgradnju”, rekao je Zelenski.

On je naveo da je tokom razgovora sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom dobio “direktne signale” u vezi sa gasovodom. Istovremeno, ukrajinski lider je primetio da se svi stručnjaci slažu da Bajden poznaje Ukrajinu “bolje od bivših predsednika” i da se razume u mnoga pitanja.

“Zbog toga sam bio neprijatno iznenađen”, ponovio je Zelenski.

Sankcije “Nord strimu” kao igra Majkla Džordana

Zelenski je uporedio odustajanje Amerike da uvede sankcije operatoru “Severnog toka 2” sa igrom američkog košarkaša Majkla Džordana i izrazio nadu u dalje korake Sjedinjenih Američkih Država u tom pravcu.

On je objasnio da je Džordan njegov omiljeni košarkaš.

“Ona (odluka) me podsec´a na nekadašnju igru Majkla Džordana… Čak je i Majkl Džordan vrlo često mamio svog protivnika, pokazujuc´i ponekad lažnu slabost ili čak znake bolesti. Imao je mnoge tajne trikove da protivnika natera da se opusti i da mu nametne svoju taktiku, lažni osec´aj blizine pobede”, objasnio je Zelenski.

Zelenski: Povlačenje ruske vojske samo deklarativno

Naglasio je da je zatim košarkaš obično drastično menjao taktiku, zbog čega je uspevao da pobedi u poslednjem trenutku.

“I dalje verujem da je Bajden ¦ Džordan u politici. Mislim da još nije ubacio u koš svoj poslednji udarac za tri poena i voleo bih da verujem da je sve to deo njegove taktike. Ukoliko to nije tako, bic´e žao ne samo meni, vec´ i Sjedinjenim Američkim Državama, u šta sam siguran. Imac´u osec´aj da c´e u tim uslovima Rusija imati odličnu priliku da preuzmu prednost od SAD”, dodao je predsednik Ukrajine.

Projekat “Severni tok 2” podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji c´e ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

SAD su u maju odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje nameravaju da spreče puštanje gasovoda u rad.

Govorec´i na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da c´e izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar