6. Februara 2020.

Orkanski vjetar zahvatio region, šteta velika

Big Portal

Tokom dana se očekuje smirivanje vjetra, a za petak i subotu se očekuje stabilizacija vremena.

U Mostaru je duvala bura orkanske jačine i nanijela veliku štetu tom gradu na Nertvi.

Vjetar je čupao i lomio stabla od kojih su mnoga padala na parkirane automobile, srušeni su dimnjaci, a sa nekih zgrada je letjela fasada.

Mostarski vatrogasci su cijelu noć čistili ulice od porušenih stabala.

Štete su zabiliežene i u drugim gradovima na području Hercegovine, a zbog snažnog vjetra izdato je upozorenje za područje cijele BiH.

Jučerašnji dan i protekla noć bili su teški i za građane Sokoca, a načelnik te opštine je za sarajevsku N1 Tv rekao da u ovom momentu preko 100 trafo-stanica je van funkcije.

Slučaj u kojem su muškarac i dijete sinoć bili zarobljeni na putu udaljenom 20 kilometara od Sokoca nakon što je na put palo drvo zbog snažnog vjetra i snježnih nanosa je uspješno riješen.

Pojedina sela oko Sokoca su potpuno odsječena, prenijela je RTRS.

Na Paškom mostu izmjereni su udari od 217 km/h, a na Svetom Juri, na Biokovu 201 km/h.

Jaka bura odnijela je tanker koji pluta u Kaštelanskom zalivu.

Kako javlja splitska Slobodna Dalmacija, brod je bacio sidra, ali se nalazi pramcem suprotno od smjera vetra, što je neubičajeno u ovakvim situacijama.

Makarska je jedini veći grad u zemlji u kojem su udari bure lokalno bili blizu 200 km/h.

Rezultat svega su štete po gradu u vidu oštećenih automobila, slomljenih reklama i brojnih srušenih stabala, javila je Dalmacija Danas.

Noćašnja temperatura na Svetom Juri na Biokovu pala je na -13°C, a uz vjetar prosjeka 26,9 m/s osjećaj hladnoće bio je ekstremnih -29°C.

Na obali i u priobalju zatvorene su brojne saobraćajnice, a olujni jvetar prouzrokovao je velike probleme i u unutrašnjosti zemlje.

Materijalne štete ima širom Hvatske.

Kod Masleničkog mosta prevrnula su se tri šlepera, a u nesreći je učestvovao i jedan automobil koji je naletio na dva prevrnuta kamiona.

Zbog vjetra nema otvorenog puta za teretna vozila i autobuse iz smera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, saopstio je Hrvatski auto-klub (HAK).

U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije.

Zbog olujne bure splitski vatrogasci bili su na brojnim intervencijama – uklanjanju srušenih stabala i saobraćajnica i grane s parkiranih automobila…

Spasili su čak i jedno mače koje je prestravljeno bilo zaglavaljeno visoko na jednom boru.

U samom Zagrebu vjetar je čupao stabla, krovovi su urušeni, oštećeni automobili. U Novom Zagrebu padali su i betonski blokovi s nebodera.

Snažan vjetar otkinuo je oko 350 kvadratnih metara limenog krova u Zagrebu na Maksimirskoj cesti 284. Dijelovi krova su pali na parkiralište i oštetili desetak automobila.

I dalje je na snazi crveni alarm za Dalmaciju.

Jak vjetar duvao je i na crnogorskomdelu Jadrana, gdje su takođe padala stabla, dok je na sjeveru Crne Gore jaka mećava ugrozila kretanje vozila.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare