Originalni snimci slijetanja na Mjesec 70-ih godina prodati za samo 218 dolara - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Originalni snimci slijetanja na Mjesec 70-ih godina prodati za samo 218 dolara

Prve korake Neila Armstronga na Mjesecu pratio je cijeli svijet, snimci s Mjeseca obišli su planetu.

Krajem šezdesetih godina prošlog vijeka NASA je napravila istorijski događaj kada je poslala čovjeka na Mjesec. Nedugo zatim održali su aukciju na kojoj su prodavali stvari koje su višak, te su tada, ne znajući, prodali i set od 65 videokaseta na kojima su najkvalitetniji snimci misije Apollo 11. Od tada je u nekoliko navoda rečeno kako su snimci zauvijek izgubljeni te kako uprava NASA-e ne zna šta se s njima zapravo dogodilo.

Kupac je bio Gary George koji je tada radio praksu u NASA-i i koji je tog dana s aukcije kući ponio 65 videokaseta velikog istorijskog događaja te ih je kasnije postepeno prodavao televizijskim stanicama. Danas kod sebe ima tri, od kojih sve tri prikazuju upravo koračanje po Mjesecu.

Dvadesetog jula ove godine NASA će obilježiti 40 godina od slijetanja na Mjesec te tom prilikom traže sve snimke ovog događaja. George je tek sada, 30 godina nakon kupovine traka, pregledao snimke i shvatio šta je čuvao u svom podrumu sve ove godine.

Eksperti su pregledali snimke i utvrdili da nema nikakve greške te da se zaista radi o autentičnim snimcima iz 20. jula 1969. godine. Uskoro će biti dostupni na aukciji, a početna cijena jednog snimka iznosi 700.000 dolara.

Danas objavljeno

Moderatori na Twitteru sve više koriste automatski sistem zbog porasta govora mržnje

Zeljka

Priredili zabavu za lansiranje svog metaverzuma vrijednog 387.000 eura

Zeljka

SMS slavi 30. rođendan

Zeljka

Ostavite komentar