29. Oktobra 2019.

“Organizovana akcija da se demonizuju Srbi usred Amerike”

Big Portal

Traže kazne za one koji su, tokom rata u bivšoj SFRJ, navodno izvršili seksualno nasilje nad 70.000 žrtava.

Da li je zajednički protest zajednice ovih triju naroda u Americi već viđen scenario za satanizaciju Srba, s obzirom na to da se srpske žrtve uopšte ne pominju? Može li ovaj protest da se dovede u vezu sa najavljenim “povratkom” Amerike na Balkan? Da li je ovo pokušaj da se svet još jednom, u specifičnom političkom momentu, “podseti” na to da su Srbi bili jedini loši momci tokom devedesetih?

Politički analitičar dr Dejan Vuk Stanković smatra da je u pitanju jedan vid specijalnog rata protiv Srbije.

“Cilj je da se kroz obnovu poznatih propagandnih matrica nastavi sa pritiscima ne bi li svi ti narodi iz regiona dobili svoje ’zadovoljenje‘. U suštini, reč je samo o tome da se Srbi kroz obnovljenu demonizaciju pritisnu da pristanu na nezavisnost Kosova”, uveren je dr Stanković.

On podseća da su ovakvi skupovi devedesetih bili gotovo svakodnevna pojava, posebno u Americi, a sada se ponovo izvlače kao adut.

“Kada krenete tako grubo da igrate u marketinškom i propagandnom smislu, onda svaka vrsta grubosti američke administracije protiv Srba postaje opravdana. Ne mislim da ova akcija polazi samo od koalicije Albanci-Bošnjaci-Hrvati, već mislim da oni imaju i podršku delova američke administracije”, objašnjava naš sagovornik.

Dejan Vuk Stanković dodaje da sama konotacija u kojoj se Srbi stavljaju u istu ravan sa nečim što je apsolutno moralno nedopustivo daje dodatni alibi za pritiske sa Zapada.

“Dakle, ako se Srbi prikažu kao neko ko je masovno silovao pripadnike drugih naroda, onda je svaki postupak prema takvom narodu opravdan, uključujući i svaku vrstu retoričkih i realpolitičkih pritisaka koje možemo očekivati”, zaključuje on.

Podsećanja radi, upravo propaganda, što medijska što u organizaciji dijaspore Albanaca, Bošnjaka i Hrvata koji žive u Americi i u drugim zapadnim državama, imala je i te kako uticaja da se Srbija i Srbi predstave kao jedini krivci rata na Balkanu.

Dvadeset godina kasnije, kada se Balkan ponovo koristi kao ping-pong loptica u geopolitičkim igrama, čini se da je delu Zapada ponovo potrebno da Srbi budu okarakterisani kao loši momci.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
racic
racic
4 godine prije

Albanci, Bosnjaci, Hrvati + Amerikanci = psihopate.