20. Oktobra 2021.

Organizatori ZOI žele jednostavne i bezbjedne Igre u Pekingu

Big Portal

Olimpijski plamen stigao je u Peking, a čelnik Komunističke partije u Pekingu Caj Ci preuzeo ga je na dobro obezbeđenoj ceremoniji na aerodromu.

Na primopredaji plamena zamenik gradonačelnika Pekinga Džang Djijandong rekao je da je grad posvećen održavanju “jednostavnih, bezbednih i odličnih” Igara.

Kina je sa Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) sarađivala na dizajniranju štafete baklje, a kako je najavljeno, biće smanjen broj ruta i broj nosilaca baklje zbog pandemije korona virusa.

“Insistiramo da javno zdravlje i bezbednost budu prioritet, a koordiniramo štafetu sa zahtevima nadležnih koji se bave kontrolom i prevencijom pandemije”, rekao je Džang.

Plamen će biti izložen nekoliko meseci, trodnevna štafeta trebalo bi da počne 2. februara, a baklju će nositi oko 1.200 ljudi.

Olimpijski plamen upaljen je u ponedeljak u drevnoj Olimpiji, odakle tradicionalno započinje put ka gradu domaćinu.

Ceremoniju je obeležio i incident kada su tibetanski aktivisti, koji protestuju zbog kršenja ljudskih prava u Kini, pokušali da prekinu ceremoniju, optužujući MOK za davanje legitimiteta kršenju ljudskih prava.

Aktivisti su u utorak saopštili da su se ljudska prava u Kini pogoršala od 2008. godine, navodeći da su te Olimpijske igre “ohrabrile Kinu”.

Kina je nekoliko godina na meti optužbi brojnih zemalja i organizacija za zaštitu ljudskih prava za genocid nad muslimanskom manjinom ;Ujguri ;i drugim etničkim grupama u provinciji Sinđijang, kao i zbog postupanja sa demonstrantima u provincijama Tibet i Tajvan.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara 2022. godine.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare