Orban uputio pismo svim Mađarima - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Orban uputio pismo svim Mađarima

Premijer Mađarske Viktor Orban uputio je pozdrav Mađarima širom svijeta, u pismu povodom godišnjice mađarske revolucije i borbe za prava 1848/49. godine, objavila je agencija “Dejli njuz Hangari”.

  • Neka bude mir, sloboda i sloga – citirao je Orban mađarskog pisca iz 19. vijeka Mora ?okaija, rekavši da te riječi predstavljaju ono za čim žude Mađari.

On je poručio da Mađari žele mir u svojoj neposrednoj blizini i šire u svijetu, slobodu samoopredjeljenja u oblikovanju sopstvenog života i slogu u nacionalnim pitanjima radi izgradnje bezbjedne budućnosti za sebe i druge narode koji žive sa njima u Panonskoj niziji.

  • Kao duhovni nasljednici 1848. godine, zajedno se zalažemo i nudimo pomoć našoj transkarpatijskoj braći i sestrama kojima je potreba dok bježe od rata – naveo je Orban.

Mađarski lider izrazio je solidarnost sa ukrajinskim narodom i naglasio značaj zajedničke odbrane kulture, načina života i dostignuća u politici etničkih Mađara.

Orban je pozvao Mađare da se ugledaju na “heroje iz 1848. godine”, naglasivši da i današnji stanovnici Mađarske takođe žele svijet u kojem mogu da žive u miru i bezbjednosti, ne samo kao slobodni ljudi već kao “slobodni Mađari”.

  • Živjela mađarska sloboda! Živjela domovina! – poručio je Orban.

Danas objavljeno

Tužilac BiH na crnoj listi SAD “Diana Kajmaković podriva demokratiju i vladavinu zakona”

Vanja A

EU će odložiti odluku o ograničenju cijena ruske nafte

Vanja A

Grosi: Svijet na istorijskoj prekretnici

Vanja A

Ostavite komentar