28. Jula 2022.

Orban u Beču ponovio antimigrantske stavove, ali nije pominjao mješanje rasa

Big Portal

Orban je danas, posle sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom (Nehammer), insistirao na onome što on opisuje kao potrebu da se odbrani mađarska kultura od spoljnog uticaja, navodi Asošiejted pres.

„Ne želim da Mađarska postane imigraciona zemlja i ne želim da migracija postane jača u Mađarskoj. Uvek sam imao to gledište i sa tim ću i nastaviti, ovo nema nikakvu biološku osnovu. Ovo za nas nije rasno pitanje. Ovo je pitanje kulture. Jednostavno, našu civilizaciju treba sačuvati onakvom kakva je sada“, rekao je Orban.

Desničarski mađarski premijer našao se na meti oštrih kritika širom Evrope posle govora na skupu u Rumuniji u subotu, kada je rekao da evropske zemlje sa velikom brojem migranata, odnosno one u kojima se mešaju Evropljani i neevropljani, „više nisu nacije“, već „ništa više od konglomerata naroda“.

Zbog tog Orbanovog nastupa, njegova dugogodišnja savetnica Žuža Hegeduš (Zsuzsa Hegedus) podnela je ostavku u utorak, ocenivši govor mađarskog premijera kao „čisto nacistički“.

Iako je ugostio Orbana svega nekoliko dana posle spornog govora, Nehamer se odmah distancirao od kontroverzne izjave mađarskog premijera, rekavši novinarima da mu je jasno stavio do znanja da Austrijanci „odbacuju i najoštrije osuđuju svaki oblik relativizacije rasizma ili čak antisemitizma“.

Nehamer je danas migraciju opisao kao jedan od „izazova“ sa kojima se treba boriti. I on i Orban su danas rekli da njihove zemlje planiraju održavanje konferencije sa Srbijom o načinima „zauzdavanja neregularne migracije“.

Austrija je u prvoj polovini ove godine primila više od 80.000 izbeglica iz Ukrajine i oko 30.000 dodatnih zahteva za azil, kazao je Nehamer. Poređenja radi, Nemačka je od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara registrovala više od 900.000 izbeglica samo iz te zemlje.

Nehamer i Orban su rekli da su razgovarali i o invaziji Rusije na Ukrajinu i njenim posledicama po Evropu, posebno u vezi sa sankcijama protiv ruskog izvoza energenata.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare