Orban salutira nacističkim pozdravom, Mađarska bijesna - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Orban salutira nacističkim pozdravom, Mađarska bijesna

Slovenački nedeljnik Mladina objavio naslovnu stranu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji salutira nacističkim pozdravom. Reagovala ambasada.

Naime, slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da je primilo usmenu diplomatsku notu od Mađarske ambasade u Ljubljani zbog naslovne strane. U Ministarstvu su rekli da su odgovorili ambasadi da se ne mešaju u uređivačku politiku slovenačkih medija, prenosi STA.

Mladina je spornu karikaturu Orbana objavila 22. marta, a ambasada Mađarske ocenila je da je naslovna strana “politički neodgovorna” i zatražila od Ministarstva da pomogne u sprečavanju sličnih incidenata u budućnosti.

“Ambasada Mađarske u Ljubljani ubeđena je da naslovna strana nedeljnika Mladina od 22. marta krši principe slobode štampe i izražavanja i da takvi potezi štete odličnim bilateralnim odnosima dve zemlje”, navodi se u noti.

U odgovoru Ministarstva navodi se da ono poštuje principe slobode izražavanja štampe i da se ne meša u uređivačku politiku slovenačkih medija, niti je ocenjuje.

Mađarski državni sekretar za javnu diplomatiju i odnose Zoltan Kovač takođe je komentarisao naslovnu stranu slovenačkog lista i istakao da nije iznenađen “istorijskom konfuzijom i neprofesionalnim stavom Mladine”, koju je nazvao “bivšim glasnikom Komunističke partije”.

Na spornoj karikaturi prikazani su lider Slovenačkih demokrata (SDS) Janez Janša i njegove stranačke kolege Branko Grims i Milan Zver kako se grle sa Orbanom koji salutira nacističkim pozdravom ispred madjarske zastave sa slovenačkim grbom.

Mladina je ranije pisala da uticaj Madjarske na Sloveniju nije zanemarljiv i da je najveća slovenačka parlamentarna stranka SDS najveći dužnik Orbanu, čiji režim, kako navode, kontroliše deo unutrašnjih poslova u Sloveniji.

Danas objavljeno

Izgorio automobil, vatra zahvatila i balkon na zgradi

M.

Predsjednik države kažnjen zbog maske

M.

Engleska odlaže otvaranje sa 21. juna, ponovo raste broj zaraženih

M.

Ostavite komentar