22. Marta 2022.

Orban ponovio stav Mađarske “Ne želimo da šaljemo vojnike ili oružje izvan NATO saveza”

Big Portal

Govoreći o sastanku s predsjednikom Evropskog vijeća Šarl Mišel, Orban je naglasio kako su pregovori okončani, ali da za Mađarsku i druge države tek slijedi težak period.

– Ni prethodna sedmica nije bila laka, ali ova će biti još teža – rekao je mađarski premijer.

Takođe, on se osvrnuo na vanredni sastanak zemalja NATO saveza koji je zakazan za 24. mart, a na kojem će se razgovarati o ratu u Ukrajini i drugim problemima u odnosima s Ruskom Federacijom.

– Na stolu NATO su opasni prijedlozi. Neke države članice su još jednom pozvale na blokadu zračnog prostora iznad Ukrajine. NATO je odbrambeni savez. Imamo sposobnost da branimo jedni druge, ali nije posao NATO da se angažuje u vojnim akcijama van saveza – rekao je Orban.

Mađarski premijer ističe kako je stav Mađarske o učešću NATO saveza u Ukrajini jasan.

– Stav Mađarske je jasan. Ne želimo da šaljemo vojnike ili oružje izvan NATO saveza – poručio je Orban.

Između ostalog, mađarski premijer ističe kako su tokom sastanka s visokim zvaničnicima Evropske unije premijeri država razgovarali i o pitanju isporuke ruskog gasa i nafte, piše Klix.

– To pitanje smo riješili prije deset dana. Jasno smo stavili do znanja da sankcije ne mogu biti proširene na uvoz ruskog plina i nafte. To bi nanijelo veću štetu nama nego Rusiji koja je inače na meti sankcija.

Djelovat ćemo zajedno s nekim zemljama i još jednom ćemo zaštititi snabdijevanje Mađarske energijom zbog sigurnosti države – zaključio je premijer Mađarske Viktor Orban.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare