6. Augusta 2021.

Orban: Mađarska je “crna ovca” Evropske unije

Big Portal

Odbacujući imigraciju, Budimpešta se usprotivila većini zemalja Evropske unije koje su otvorile svoje granice i, navodno, “otvorile novo poglavlje svoje istorije, nazivajući ga novim društvom”.

Prema njegovim riječima, radi se o “posthrišćanskom i postnacionalnom režimu”.

  • Ne postoji način da se zna da li će ishod toga biti dobar ili loš, ali mislim da je veoma rizično. Svaki narod ima pravo da preuzme taj rizik ili da ga odbaci. Mi Mađari smo odlučili da ne preuzimamo taj rizik – rekao je Orban.

Istakao je da Mađarska ima pravo da donosi takve odluke.

  • Ovo je naša zemlja, ovo su naši ljudi, istorija, jezik, i moramo ih zaštititi. Naravno, ako je neko u nevolji i Mađari su vam najbliži, naravno da ćemo pomoći, ali ulazak u zemlju bez dozvola nije osnovno ljudsko pravo – rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, ta odluka je bila u osnovi razlog za “oštar napad” protiv Mađarske i njegov lični ugled je veoma loš, a “Mađarska je tretirana kao crna ovca Evropske unije”.

Povodom nedavne izjave Džoa Bajdena, da je Orban “totalni siledžija”, mađarski premijer je rekao da je tom izjavom Bajden “lično uvrijedio mađarski narod”, ali pošto je on predsjednik SAD, da Mađari moraju biti skromni i puni poštovanja prema predsjedniku, ali i da se treba pojasniti da je to što je rekao uvredljivo.

Bilateralne veze između Mađarske i SAD su “u osnovi vrlo dobre, posebno u odbrani, ekonomiji i trgovini”, rekao je Orban.

  • Mi gradimo veoma uspješno društvo, ali njegovi temelji su veoma različiti od onoga što su željele mnoge zapadne zemlje. Zapadni liberali to ne mogu da prihvate unutar zapadnih civilizacija, jer postoji nacionalna konzervativna alternativa koja je uspješnija u svakodnevnom životu od liberalnog pogleda na svijet – rekao je Orban.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare