21. Decembra 2021.

Orban: Mađarska daje 100 miliona evra pomoći Srpskoj

Big Portal

Orban je ovo kazao odgovarajući na pitanje novinara BIRN-a na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti, rijetkoj prilici da se mađarskom lideru postave kritička pitanja, piše Balkan Insight.

Orban je opisao Srbiju i Republiku Srpsku kao ključ stabilnosti Zapadnog Balkana i pozvao novu njemačku vladu da integrira regiju u Evropsku uniju umjesto da je kazni, što bi, kako je kazao, moglo dovesti do još većih problema.

Orban je dao punu podršku Miloradu Dodiku, nazvavši ga demokratski izabranim političarem i upozorivši zapadne sile da bi “egzorcizam Dodika”, koji je više puta prijetio odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, bio opasan.

“Dopustite mi da istaknem da je bosanska granica udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku”, rekao je.

Odgovarajući na BIRN-ovo pitanje, Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 miliona evra finansijske pomoći Republici Srpskoj sklopu, kako je kazao, mađarske politike odgovornog susjedstva za jačanje stabilnosti u regiji. Novac je namijenjen za finansiranje malih i srednjih poduzeća u zemlji.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare