22. Decembra 2022.

Orban: Mađari bi želeli raspuštanje EP zbog aktuelnog skandala

Big Portal

On je, na godišnjoj međunarodnoj konferenciji za novinare juče u Budimpešti, izjavio da je kredibilitet te institucije nedavno doveden u pitanje i da podržava ukidanje tog tela kakvo je trenutno, preneo je AP.

„Stepen do kojeg je ugled Evropskog parlamenta u Mađarskoj narušen poslednjim skandalom nije mogao biti niži”, poručio je i dodao da je vreme za „isušivanje močvare“ u Evropskoj uniji.

Napominje se da je Orban tu frazu pozajmio od bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i iskoristio je da napadne Brisel zbog nedavno otkrivenog korupcijskog skandala u vezi sa sumnjom u malverzacije pojedinih poslanika s gotovim novcem za usluge u koje je navodno uključen i Katar.

Agencija ističe da je konferencija za novinare gotovo jedina prilika u godini kada Orban dozvoljava postavljanje pitanja svetskih ili mađarskih medija koji su kritički nastrojeni prema aktuelnoj vlasti.

Kako navodi agencija, populistički premijer, koji je u aprilu osvojio četvrti mandat zaredom, učestvovao je u čestim bitkama sa EU, koja ga optužuje za kršenje demokratskih normi, veliku korupciju u državnim organima i sužavanje prava manjina.

Dodatak tenzijama između Budimpešte i Brisela je lobiranje mađarske vlade protiv sankcija Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini.

Orban, koji se smatra jednim od najbližih saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina u EU, tvrdi da su sankcije bile neefikasne kao pritisak na Rusiju da okonča rat i da su nanele više štete evropskim ekonomijama nego Rusiji.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare