Orban i Le Pen vs. EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Orban i Le Pen vs. EU

Mađarski premijer Viktor Orban održao je u Budimpešti sastanak s francuskom desničarkom Marin Le Pen, a tema razgovora bila je aktuelna situacija u EU.

Iako je Viktor Orban do sada nastojao da izbegava sastanke s Le Pen, izlazak njegove stranke iz Evroske narodne partije (EPP) dodatno je približio mađarskog premijera desničarima na području cele Evropske unije.

Tokom sastanka Le Pen i Orban su se osvrnuli na poslednja dešavanja u Evropskoj uniji i probleme koje Brisel ima s Poljskom te su naglasili kako EU prema Poljskoj upotrebljava sovjetske metode.

“Ideološki pritisak EU kada je reč o migracijama i otvorenom društvu može se uporediti s doktrinom koju je u Sovjetskom Savezu primenjivao Leonid Brežnjev”, rekao je Orban.

Takođe, mađarski premijer je naveo kako modernizovani oblik sovjetske doktrine na primjeru EU znači da Brisel ima za cilj staviti sve zemlje EU u jedan ideološki okvir.

S druge strane, Le Pen je također osudila centralizovanu i autoritarnu vladavinu Brisela.

“Verujemo u kreativnu snagu i raznolikost naroda. Uz ovaj pristup EU više se ne bavimo saradnjom, već imamo posla s pravom imperijom”, rekla je Le Pen.

Na pomolu izgradnja novog desničarskog pokreta

Tokom sastanka Orban i Le Pen su razgovarali i o formiranju novog desničarskog evropskog saveza.

Orban je rekao kako je njegova stranka morala napustiti EPP zbog “majnstrim levičarske ideologije” koja je zavladala u toj stranci.

Također, Orban se osvrnuo i na zajedničku deklaraciju poljskih, mađarskih i italijanskih desničara, koja je potpisana u julu ove godine, te je rekao kako će se u narednom periodu intenzivirati proces formiranja saveza.

Na sastanku u Budimpešti Orban i Le Pen govorili su i o problemu migracija, a francuska desničarka rekla je kako su migracije “pošast od koje se nacije moraju zaštititi.”

Mađarski premijer Viktor Orban s druge strane se osvrnuo i na probleme rasta cena energenata u EU te je rekao kako cene vrtoglavo rastu u svakoj državi, a da Evropska unija nije u stanju da ih obuzda.

Sastanak između Orbana i Le Pen dolazi u veoma važnom periodu za obe strane.

Tokom 2022. godine u Francuskoj će se održati predsednički izbori, a Marin Le Pen već uveliko vodi kampanju kojom će nastojati da porazi trenutnog predsednika Emanuela Makrona.

Izborna godina očekuje i Viktora Orbana i njegovu stranku Fides.

Tokom 2022. godine u Mađarskoj će biti održani parlamentarni izbori na kojima će se Viktoru Orbanu suprotstaviti zajednički kandidat mađarske opozicije Peter Marki-Zaj.

Francuski predsednički izbori kao i mađarski parlamentarni izbori trebalo bi da budu održani u aprilu 2022. godine.

Danas objavljeno

Svjetski lideri ujedinjeno: Gdje su nestali? Neko mora da odgovara

M.

Pojačan saobraćaj u Gradiški i u Kladuši

M.

Otmica u Gacku, uhapšena dva lica

M.

Ostavite komentar