Orban: Fides bi mogao da napusti EPP - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Orban: Fides bi mogao da napusti EPP

Vladajuća mađarska partija Fides mogla bi da napusti krovni blok desnog centra Evropske unije, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da je njegova partija “primila mešovite signale” o namerama Evropske narodne stranke (EPP) nakon suspenzije Fidesa iz grupe.

EPP je u martu suspendovala članstvo Fidesa zbog zabrinutosti povodom Orbanove populističke antiimigracijske kampanje i erozije vladavine zakona, slobode štampe i manjinskih prava pod njegovom mandatom.

Fides nije pozvan na dvodnevni skup EPP ove nedelje u Hrvatskoj, prenosi Rojters.

“Članstvo nam je suspendovano. Čekamo da EPP očisti svoje poglede i planove i tada ćemo se odlučiti”, rekao je Orban danas na madjarskom državnom radiju.

“Pitanje je da li (novi predsednik EPP-a) može da zaustavi odlazak ulevo. Ako može, imamo zajedničku budućnost. Ako ne, moraćemo da izgradimo još jednu političku zajednicu”, dodao je on.

EPP je saopštio da će poslati grupu “mudraca” da istraže uslove u Mađarskoj i odluće da li će zadržati Fides u svojim redovima, a novi predsednik EPP Donald Tusk očekuje da će se taj proces okončati do kraja januara.

U govoru na kongresu EPP-a u Zagrebu, Tusk nije imenovao Orbana, ali je jasno rekao da se glavna konzervativna stranačka grupa neće promeniti u korist desničarskog populizma.

“Nećemo žrtvovati vrednosti poput gradjanskih sloboda, vladavine zakona i pristojnosti u javnom životu na oltaru sigurnosti i reda”, rekao je Tusk. “Ko to nije u stanju da prihvati, de facto se smešta izvan naše porodice (EPP)”.

Danas objavljeno

Ponovo blokada magistralnog puta Nikšić – Podgorica

M.

Biće rata? – “Ovo smo već vidjeli”

M.

Italija i Turska: Zategnuti odnosi

M.

Ostavite komentar