Orban: EK da ne podriva akcije svojih članica - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Orban: EK da ne podriva akcije svojih članica

Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je danas Evropsku komisiju da suspenduje sve procedure koje bi mogle da podriju akcije država članica usmerene da zaštite teritorijalni i nacionalni integriteta i bezbednost građana.

U pismu upućenom predsednici EK Ursuli fon der Lajen Orban je upozorio na situaciju koja se razvija na istočnim granicama EU, ukazavši da debatovanje EK i Mađarske „ostavlja neka ključna pitanja bez odgovora“, prenosi agencija MTI.

Orban je predočio da u trenutnoj vanrednoj situaciji koja preti bezbednosti i teritorijalnom integritetu EU bloka „države članice ne mogu biti osporavane i kažnjavane zato što primenjuju održiva i proporcionalna rešenja za krizu koja preti svima“.
Premijer Mađarske je podsetio da je u svojim zaključcima od 21. i 22. oktobra Evropski savet pozvao EK da predloži izmene „neoperativnog i zastarelog“ pravnog okvira EU i omogući zemljama članicama da pripreme „trenutni i odgovarajući odgovor“ za probleme sa izbeglicama i migracijom.

„Možda bismo se svi mogli složiti da sadašnji pravni okvir ne pruža adekvatna pravna sredstva koja bi države članice EU izložene pritisku mogle da primene u kriznim situacijama“, ukazao je Premijer Mađarske Viktor Orban.

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar