30. Septembra 2022.

Orban: Brisel lagao građane EU u vezi sa sankcijama Rusiji

Big Portal

Veliki akcionari energetskih kompanija, „počevši od finansijera Džordža Soroša, ostvaruju milijarde ekstra profita“ zahvaljujući porastu cena energenata povezanih sa sankcijama, izjavio je mađarski premijer za nacionalni radio.
Građani u Evropi trenutno plaćaju skupo energente zbog sankcija, što budućnost čini nestabilnom, rekao je Orban.

On je primetio da se rat u Ukrajini nastavlja, bez nade da će se brzo završiti.

Prema njegovom mišljenju cene energenata su vođene politički motivisanim odlukama u Briselu, a ne ekonomskim razlozima.

Bez sankcija, cene energenata bile bi iste kao u aprilu, kada se očekivalo da se one stabilizuju na oko 100 dolara, saopštio je Orban.

Zemlje EU su se na samitu u Versaju dogovorile „sa rukovodstvom Nemačke i Mađarske“ da ne proširuju sankcije na energetiku, rekao je on, uz napomenu da bi Mađarska bila u mnogo goroj situaciji da se vlada nije izborila za izuzeće od sankcija Rusiji.

On je naveo i da je neizvesno da li će se situacija još više pogoršati, s obzirom na to da EU želi da uvode nove sankcije za Rusiju“.

Komentarišući plan Budimpešte da sprovede javnu anketu „Nacionalne konsultacije“ o sankcijama Evropske unije Moskvi zbog rata u Ukrajini, mađarski premijer je rekao da su jedinstvo i saradnja još važniji u vreme krize.

Anketa je „pravno najfleksibilniji oblik“ uključivanja ljudi u proces donošenja odluka, što je „po mom iskustvu politički najbolja stvar u određenim situacijama“, izjavio je Orban, navodi MTI.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare